At være taknemmelig

Jeg elsker taknemmelighed. Vi elsker alle taknemmelighed fra andre..

.. og når vi selv er taknemmelige for alt det vi har, og alt det vi får, så har vi det godt. 


Vi kommer til jorden helt tomhændet, og se så lige, hvad vi har i dag. Vi har fx en stor seng, en varm dyne, en sofa med puder, et fjernsyn, en computer, en mobiltelefon, en lejlighed eller et hus. Vi har måske også en iPad, bil, cykel, have, kæledyr og musik, vi kan lytte til alle mulige steder. Vi kan se tv-avis og få informationer fra hele verden, vi kan skype gratis over nettet og have lys tændt om aftenen, når det bliver mørkt. Vi har varmt vand i hanerne, måske også en vaskemaskine og opvaskemaskine, ligesom der i vores køkken står tallerkener i stakke, gryder, potter og pander. Vi har tøj i skabet og ikke bare et stykke tøj, måske hænger der 30 stykker tøj i vores skab, og vi har sikkert også mange par sko og flere tasker, end vi kan bruge. Vi har stole, der kan støtte vores ryg, og puder der kan støtte vores nakke.
Vi har nok naboer, som vil hjælpe os, og et postbud, der kommer med post. Det er så vildt, når vi begynder at tale om, hvor meget vi har. Det er nærmest overvældende.
Det er alt det materialistiske, så er der alt det, moder jord byder på. Fugle der kvidrer, planter og blomster der spirer. Vilde blomster og stjerner på himlen om natten. Og alle de mennesker, vi har samlet omkring os, der stiller op, når vi har brug for det. Og fester vi bliver inviteret til for at fejre skønne begivenheder. Der er så mange gaver derude, men nogle gange glemmer vi helt at se alt det, vi har fået, fordi livet er udfordrende og ikke altid rimeligt eller retfærdigt.


Taknemmelighed opstår kun, når vi stopper op og kigger os omkring og tænker på det ”Hold nu fest, hvor har jeg meget. Og meget at være taknemmelig for” Vi kender også modsætningen ”Øv, jeg har ikke lige så meget som hun har. Jeg er ikke lige så heldig. Jeg har heller aldrig fået de muligheder, hun har”. Så er vi tilbage i kronen på træet, hvor vi sammenligner og måler, hvor det er meget bedre for os, at anerkende, hvor berigede og forkælede vi egentlig er.
Tænk på alt det, der skal til, inden vi kan spise et måltid. Først er der en, der har købt et dyr og skaffet en mark, så koen kunne få nogle planter at æde. Siden er den blevet sendt til et slagteri og derfra hen til butikken. For at vi har kunnet købe kødet, har vi været på arbejde for at tjene penge. Vi har taget hen til butikken og valgt kødet, og sikkert også nogle grøntsager, som også har en lang rejse inden vi køber dem, og vi får båret det hele hjem i køkkenet. Der har vi eller en anden forvandlet kødet og grønsagerne til en lækker ret og dækket bord og tændt lys. Det er en lang rejse, som kan være god at minde os selv om.


På samme måde med tøj. Der har siddet mennesker, der både har designet, vævet og syet vores tøj, og nogle har lavet knapperne og andre har broderet mønsteret i kanten. Der er også nogle, der har bygget vores hus, indlagt vand og varme, og mange vinduer så vi kan opleve solnedgangen hver aften.
Når vi ser alt det og anerkender det, stiger vores livskvalitet.


//Joan Ørting

www.joanoerting.dk

0 0
Feed