Tager du også fejl af..

“uvildig” og “uafhængig”? Jeg er ikke en ørn til økonomi..

Det ville være synd at sige. Til gengæld går jeg meget op i at få det meste ud af alle mine penge. Økonomiske tips kan virkelig have stor værdi i min verden, og derfor vil jeg gerne dele dette indlæg med jer. :-) 


Jeg var til et møde hos en god kunde gennem flere år. De beskæftiger sig med uvildig økonomisk rådgivning både til private og virksomheder. Vi diskuterer meget, hvilke strategier og budskaber vi skal sende ud, og hvordan vi får skabt noget værdifuldt content til brugerne, der inkluderer gode økonomiske råd, tips og tricks til hverdagen samt praktisk økonomisk info.

Idag måtte vi til vores store overrakselse konkludere, at en større del af danskerne stadig ikke ved, at der er en relativt stor forskel, når man snakker om uvildig økonomisk rådgivning og uafhængig økonomisk rådgivning. Det er en forskel, der faktisk kan have rigtig stor indflydelse på din økonomi.

Mange er idag klar over, at rådgivning i banken inkluderer en masse skjulte omkostninger og gebyrer. Derudover er bankrådgiverne bundet til en række særlige produkter, som de skal sælge. Chancen for at du kan få en bedre løsning til sammensætningen af din økonomi er altså relativ stor. Derfor søger flere og flere mod andre former for økonomisk rådgivning. Desværre går mange i “fælden” og regner uvildig og uafhængig rådgivning for det samme.

Hvis en økonomisk rådgiver er uvildig, betyder det at rådgiveren kan benytte sig af alle produkter, som er tilgængelige på markedet. Rådgiveren er ikke bundet til produkter og samarbejder, som skal sælges og rådgiveren modtager ikke salær fra kunden. Med andre ord kan rådgiveren rent ud sagt være ligeglad med hvilke produkter og ydelser kunden ender med at vælge, så længe at de valgte produkter er de mest optimale for kundens økonomi og ønske.

En uafhængig rådgiver er som sådan heller ikke bundet til særlige produkter. En uafhængig rådgiver er uafhængig af udbyder, forstået på den måde, at der ikke eksisterer et formelt samarbejde med eksempelvis et realkreditinstitut. Modpolen er for eksempel Danske Bank, der har eget realkreditinstitut (Realkredit Danmark) investeringsforeninger (Danske Invest) m.v., og derfor naturligvis primært tilbyder sine kunder egne produkter.

Men selvom at man er uafhængig, kan man jo godt indgå aftaler om provision, og her går uvildigheden af fløjtespillet. Hvis et møde hos mig koster kr. 7.000,- og jeg modtager samme beløb i provision, når jeg anbefaler Realkredit Danmark, men ikke BRF, så kan jeg jo lade provisionen komme kunden til gode, så mødet så at sige er gratis. Det er derfor langt lettere for mig at få kunder, fordi jeg kan sætte min pris langt lavere en konkurrenternes, men det er nok svært for mig ikke blive påvirket til at anbefale Realkredit Danmark fremfor BRF. Kunden mister dermed valgmuligheder, med risiko for at sammensætningen af produkter i økonomien bliver inoptimal.

Ovenstående er udelukkende eksempler. Man kan jo bruge økonomisk rådgivning til alt. Måske ønsker du at vide, hvordan du bedst sparer op til en særlig ønsket ferie, eller måske vil du gerne sikre dig, at dine lån har markedets laveste renter. Uanset om du bruger økonomisk rådgivning eller overvejer det, så vær opmærksom, når du vælger hvilken form for rådgivning du ønsker :-)

- Mai

0 0
Feed