Gæld, det taler man da ikke om…

Aij hvor gad jeg bare godt have de der sko – eller den der jakke – eller den der bluse…..

Kender I ikk godt de ord? Nogle gange køber man og andre gange skæver man lige til pengepungen og tjekker netbanken for, om man nu også lige har råd… Eller det gør jeg i hvert fald…. Og det er i hvert fald ikke hver gang, der er råd til at købe det jeg ønsker mig.

Som enlig mor – godt nok med fuldtidsjob – er det ikke altid, at lønnen rækker til alt det jeg egentlig godt kunne bruge penge på… og nogle gange kommer jeg da også til at bruge mere end jeg egentlig burde. Men det er der nok mange, der kan nikke genkendende til.

I øjeblikket kører der her på Fyn en kampagne i de lokale medier, hvor man sætter fokus på økonomi og gæld. Folk der er røget i gældsfælden med dyre lån, spillegæld, forbrugsgæld m.m. og nogen ender måske endda i RKI.

Det er normalt ikke noget man taler højt om – for penge og lån er tabu – medmindre du låner til den store strandvejsvilla eller den store dyre bil.., for så må du gerne være stolt af at have gæld. Egentlig noget underligt noget, iK? Folk der bor i store dyre huse og kører i en kæmpe fede bil, har ofte en gæld der er større end de fleste nogen sinde ville kunne betale ud…. Selvfølgelig er der undtagelser og enkelte der rent faktisk KAN betale deres hus eller bil. 

Men som sagt – penge er ikke noget, man sådan rigtig taler om. Og da slet ikke gæld.

Det fokus der kører i de lokale medier her på Fyn i øjeblikket, fik mig til at lægge mærke til, en kvinde der hedder Camilla, en dag skrev på de sociale medier, at hun skyldte omkring en kvart million kr. Jeg har aldrig før set nogen indrømme det på de sociale medier og jeg blev fanget af, at hun var så modig, at hun turde stå frem der… Men Camilla er generelt meget åben omkring sit liv og sine problemer. Hun har sin egen blog, hvor hun deler ud om de svære tider og problemerne hun gennemgår, både fra barndommen, med kærester, selvværd og nu også hendes økonomi.

Jeg kender Camilla fra arbejdet. Vi arbejder ikke sammen, men hun har arbejdet samme sted som jeg. Det fascinerer mig, at hun er så åben om alt. Hun er virkelig en ”kvinde uden filter” og jeg beundrer hendes mod for at turde bryde tabuer og turde stå frem med alt, hvad hun oplever og gennemgår.

Da Camilla skrev at hun skyldte en kvart million væk – tænkte jeg: ”Hun er godt nok en modig kvinde. Hvordan tør hun sige det højt”? Jeg tænkte naturligvis på mange af dem, vi læser om i medierne, som efter at have været igennem Luksusfælden, også lige skal en tur igennem medierne for at have været uansvarlige. Eller hver jul, når der er udsatte familier der ikke har råd til julen, når folk siger, de kan da bare få sig et job, lade være med at ryge osv.

Men er det så sort/hvidt at have gæld? Er det fordi man er uansvarlig eller ligger der noget andet bag gælden, hvis altså den ikke lige er pga et hus, et sommerhus eller den lækre bil?

Kan der ligge andet bag? Kan der være andre grunde til gæld? JA!

Jeg selv fik gæld med ud af ægteskabet, og det er der mange andre der gør. Der er også nogen der bare lige skal låne til indskuddet på den nye lejlighed eller den der store sommerferie de gerne vil på… Så er der folk der får spillegæld, nogen får gæld pga stoffer eller alkohol… eller simpelthen fordi de shopper for meget af det ene eller andet. Der er mange grunde til gæld opstår og nogen har nemmere ved at betale den end andre.

Jeg valgte at henvende mig til Camilla og fik lov til at bruge hende som eksempel til mit blogindlæg, fordi jeg gerne vil følge op på mediernes historier om folk der har gæld. Og fordi jeg synes det er synd, at det er sådan et tabu, at så mange ikke tør sige det højt og derfor i stedet bliver syge af at gå og gemme på det.

Camillas gæld er opstået af forskellige grunde, såsom depositum til lejlighed, bil o.a. men en del af gælden er oprindeligt ikke hendes. Og ja – det kan ske, at man havner i den situation. Og uanset hvordan gælden er opstået, så er en kvart million mange penge, når det hele er en slags forbrugsgæld og er fordelt på forskellige kreditorer.

Så Camilla tuder indimellem – også offentligt. Og den ene dag flød bægeret over for hende. Alt rodede derhjemme og hun var et stort rod i hovedet. For økonomi gør ondt – især når man kæmper for at kunne betale gælden og stort set intet har tilbage når udgifter og afdrag er betalt.

For Camilla er der dage, der er hårdere end andre – og det er især når man bliver mindet om, at man ikke kommer på sommerferie med kæresten, for det er der simpelthen ikke råd til, hvis hun skal overholde aftalerne om at afdrage på sin gæld. Der er ikke råd til at være spontan, som at gå ud at spise, eller at købe en lækker ny bluse. Der er mange ting Camilla ikke bare kan tillade sig, så længe hun afdrager på den dyre gæld med høje renter..

Camilla har IKKE, som mange andre unge, været så uheldig, at hun er havnet i RKI. Hun har heller ikke været i Fogedretten. Men det er kun pga hjælp fra en god veninde og hendes forældre. Fordi hun turde indrømme, at hun var på den og de gerne ville hjælpe hende med at skabe overblik og få hende på ret køl igen.

Da jeg spurgte Camilla om hun havde nemt ved at tale med andre om sin situation, fortalte hun, at i starten var det rigtig svært. Hun turde heller ikke at ringe til kreditorer og få lavet aftaler. Det forstærkede hendes angst. Hun turde heller ikke erkende, hvor stor gælden var. Det var skræmmende.
I dag er Camilla åben omkring det – hun tør sige det højt. For det er bare sådan det er og sådan hendes økonomi hænger sammen og som hun siger, SÅ er det altså heller ikke værre.

Men ja, når hun så taler højt om at have gæld – så møder hun selvfølgelig også fordomme. Hvis hun køber nyt tøj eller er ude at spise på restaurant og deler det med andre f.eks. på sociale medier. For hvordan kan hun have råd til det, hvis hun har gæld??

Camillas egne ord: ”Ja hør nu her. Hvis jeg skulle være gældfri ved bare at leve af havregryn og gå i hullet tøj, så nåede ligvognen sgu at hente mig, før jeg havde fået betalt min gæld af. Mange har også en eller anden sjov tanke om, at jeg er ligesom dem man til tider ser i Luksusfælden og sætter mig så i den bås. Det må de sgu egentlig selv om, for jeg har både job og jeg gider faktisk også godt betale af på min gæld, og jeg erkender så sandelig også, at jeg har været en stor fed (dyr) idiot”.

Om gælden hæmmer Camilla, Ja! Hun kan f.eks. ikke komme på en ferie med kæresten. Hun kan ikke blive mor lige nu, fordi hun ikke vil byde et barn til verden, da hun ikke vil kunne give det alt det hun gerne vil. Men hun har en drøm om at blive mor en dag, en drøm om at hun en dag har en økonomisk frihed til at gøre de ting hun gerne vil, såsom at købe et dejligt hus med kæresten.

Og selvom det stadig gør ondt engang i mellem, at hun ikke kan gøre det hun rigtig gerne vil, så ved hun, at det hele nok skal ordne sig. Det kræver bare tid og tålmodighed.

Camillas råd til andre der sidder med en stor gæld de har svært ved at se sig ud af: Tal med andre om det – få det ud. Få hjælp. For din veninde, din familie vil helt sikkert hjælpe dig, hvis du blot tør dele det med dem.
Har man ikke lyst eller mulighed for det, så er der steder man kan henvende sig for at få hjælp. Der er f.eks. flere steder der tilbyder rådgivning.

Ovenstående var blot noget af Camillas historie, og har du fået lyst til at læse mere om Camilla og hendes hverdag, kan du finde hende her .

Hvad tænker du om ovenstående? Har du selv gæld eller har været gældsramt? Har du lyst til at dele dine erfaringer med Camilla eller jeg? Så smid en kommentar nedenfor. Du er også velkommen til at skrive til mig på mail, hvis du ikke vil skrive direkte i bloggen.

Jeg håber, at du kan lide mit indlæg og vil være med til at bryde tabuet – og om ikk andet lige klikke på Synes godt om.  

//Nette

Like & Share

Du kan kommentere længere nede.

Indlægget er skrevet af

Du kan følge mig her:

Andre indlæg fra This Is Nette

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Kæreste Camilla & Nette
  Jeg arbejder pt på et oplæg ang gæld da jeg selv skylder , min sag er lidt en anden , jeg glæder mig til at komme ud med mit , for det er virkelig et tabu for nogle og ja man bliver sat i bås🙄

  De bedste hilsner
  En der selv har gæld
  Mette Moff

  1. Nette

   Og det er bare rigtig ærgerligt at man skal sættes i bås – jeg håber du er godt på vej til at komme ud af dit 🙂

Skriv et svar