Sendiagnosticeret med ADHD og autisme

Billede – tilfældig kvinde / kilde: Pexels.com


Mit navn er Sarah (30 år) og jeg er bogstavelig talt en kvinde uden filter. Jeg er nemlig fødtå med ADHD og autisme. Det betyder, at jeg har rigtig svært ved at sortere indtryk fra og at min hjerne kører på højtryk. 

Jeg er sendiagnosticeret og har derfor i mange år følt mig forkert og anerledes. Som barn fik jeg tit at vide jeg talte for mig eller ikke hørte efter fordi jeg ofte sagde ‘hvad?’ – men det handler om, at jeg er langsom om at processe auditiv information. Jeg har som regel brug for ekstra latenstid. Jeg har også senere i livet tit fået at vide, at jeg springer over, hvor gærdet er lavest eller jeg er overfølsom, men det handler om mine nedsatte eksekutive funktioner: evnen til at organisere, strukturere, initiere og afslutte opgaver, at regulere følelser, at være omstillingsparat m.m. Jeg var 22 år før jeg blev diagnosticeret med ADHD og 29, da jeg blev diagnosticeret med autisme. Jeg brugte mange år på at benægte min ADHD diagnose og gjorde alt for at maskere mine udfordringer. Det var først, da jeg fik min autisme diagnose, at jeg begyndte at acceptere mig selv og mine udfordringer.

Generelt har jeg det meste af mit liv kæmpet med at følge med og kæmpet med at føle mig anerledes. Jeg føler på ingen måde jeg lever om til den eksisterende samfundsnorm. Selvom jeg har taget en uddannelse og selvom jeg for en kort stund har forsøgt at arbejde på fuldtid, så har jeg ikke kunne følge med og er brændt ud. Jeg endte også med at udvikle en belastningsreaktion. Det gør sommetider ondt at se sine jævnaldrende klarer sig godt med job og enten har de fået børn eller skal til det. Jeg derimod er sygmeldt – har jeg været i over et år nu. Har ingen børn og bor i en lejlighed mine forældre har købt. Jeg føler jeg burde, på det her tidspunkt, være mere selvstændig og vide hvem jeg er og hvad jeg vil. Jeg føler jeg burde have børn og hus. I stedet er jeg der, hvor jeg er i gang med skabe en selvforståelse af mig selv med mine diagnoser og skal inden længe være hundemor. 

Jeg har et ønske om at nedbryde tabuer omkring det at være kvinde med én eller flere diagnoser og at det er okay ikke at leve op til normen. Og det må man sige jeg ikke gør. Jeg har også fundet en kæreste der er 22 år. Jeg lærte ham at kende gennem min svigermor, som er uddannet sexolog og parterapeut. Jeg gik i terapi hos hende. Jeg endte også med at flytte hjem til min svigerfamilie – men det er en helt anden historie. Min pointe er bare, at jeg skiller mig ud for normen. Det er til tider på skræmmende, ensomt og berigende. 

Dette er noget jeg har fokus på og deler ud af på min Instagram profil @spektrum_sarah. Det er som sagt mit håb at nedbryde tabuet omkring at være kvinde med én eller flere diagnoser. Det hjælper også mig at skrive om mit liv på godt og på ondt. Min profil bliver mit frirum, hvor jeg kan tømme mit overfyldte hoved og et sted, hvor jeg kan møde ligesindet og blive mødt med anerkendelse og forståelse. Det tror jeg der er et stort behov for blandt psykisk sårbare kvinder. Derfor vil jeg gerne være med til at empower kvinder med psykiatriske diagnoser og udbrede kendskabet til ADHD og autisme, samt hvordan man som pårørende kan støtte en kvinde med den/de diagnoser.

Indlæg indsendt af Sarah Holstein Knudsen

@spektrum_sarah

Skriv et svar