Komik! Sanne Søndergaard

Kvinderudenfilter.dk har stillet Sanne Søndergaard 10 spørgsmål.

Navn: Sanne Søndergaard. 
Alder: 36. 
Profession: Stand-up-komiker og forfatter. 

1. Hvem er du?
Jeg er først og fremmest sjov. Jeg er også en masse andre ting, men jeg ser mig selv mest som en, der altid forsøger at få andre til at se det komiske i tilværelsen.
Ud over det bruger jeg det meste af min energi på at prøve at være et okay menneske over for andre, samtidig med, at jeg lever det liv, der giver mening for mig. Det er nogle gange en svær kombination. Det kan nemlig gøre nogle folk helt utroligt sure, at man vælger sine egne prioriteter og ikke dem, andre mener er bedst for en. Derfor er jeg også feminist. Fordi hele mit liv har folk forsøgt at presse mig ned i en alt for snæver boks, der står “Rigtig Kvinde” på. Og den er simpelthen så kedelig og intetsigende den boks.

2. Hvad fik dig til at gå i denne retning (din proffesion)?
Jeg fandt ud af, at humor kan noget, som intet andet kan. Selv de største følelser og de klogeste argumenter kan ikke trænge ind til andre, som humor kan. Når man tvister ting, sådan som vi komikere gør; overdriver, udstiller det absurde, lader være med at tage alvoren alvorligt, så tvinges folk til at komme ud af selvhøjtideligheden. For når man først har grinet af noget tåbeligt ude i samfundet eller i den måde vi opfører os på, så er det svært at gå lige så seriøst ind i det tåbelige bagefter. Og med tiden bliver det tåbelige så måske lidt mindre tåbeligt. Og så er det bare verdens bedste følelse at kunne få andre til at le. Tænk at kunne leve af det. Det er et fantastisk privilegium.

3. ”Sindssyg kælling” – hvad kommer det sig af?
I mit forrige show, ‘kvinde?’ var temaet “ting, folk forventer af en, når man er kvinde”. I mit nye show taler jeg så om, hvad konsekvenserne er ved ikke at leve op til de forventninger. For det har jeg aldrig gjort. Jeg er aldrig så dydig og lydig og sød og stille og behagesyg og selvudslettende og passiv og usjov, som kvindeidealet er. (For ingen kvinder er sådan!) 

Og når man ikke lever op til folks forventninger; når man er “forkert kvinde”, så bliver man konstant skammet ud: Folk stopper én på gaden og siger, at man skal smile mere (for en kvinde skal være altid være glad). Og folk kommer hen og siger, at man skal dæmpe sig, når man sidder og griner med en veninde (for så glade må kvinder åbenbart heller ikke være). Når man siger nej til noget eller sætter en grænse, så bliver folk (især visse typer mænd) rasende, fordi kvinder forventes at være føjelige. Så hvis man absolut skal sige fra som kvinde, bør man gøre det med så mange undskyldninger, at der ikke er tvivl om, at man ved, at man er for meget, når man sådan kræver retten til at have integritet og egne meninger.

Og spiller man ikke efter de der Kvinde-regler, så falder dommen prompte: Sindssyge kælling!

4. Hvad er det pinligste du nogensinde har gjort?
Det ved jeg faktisk ikke. Jeg mærker nærmest aldrig den der “åh nej, jeg vinkede til en, jeg ikke kender”-følelse. Jeg griner af det. Og så glemmer jeg det.

Jeg kan huske engang, jeg datede den her fyr, og vi var ude at gå en tur. Jeg havde sådan nogle høje upraktisk støvler på, fordi jeg var ung og gerne ville vrikke lækkert afsted ved siden af ham, selvom det var en pine efter en halv kilometer. Så jeg vraltede derudad, snakkende og totalt uopmærksom, og så faldt jeg over en fortovskant. Slam. Så lå jeg der, helt fladfisk på gågaden i Århus. Og fyrens reaktion var at sige “ej, helt ærligt, Sanne” og se sig pinligt omkring. 

Tænk sig, at hans første tanke ikke var, om jeg havde slået mig, eller bare at grine af min asfaltsmavepuster. Jeg kunne mærke hans følelsespres så stærkt; at det her burde jeg skamme mig over. Det her burde jeg synes, er pinligt. Men det gjorde jeg ikke. Jeg faldt jo bare. Og hvad så? 

Det mest pinlige var sgu, at jeg blev ved med at knalde med ham i et par måneder efter den episode. Han skulle da bare have været smidt ud på sin røv med det samme. Sammen med de latterlige støvler.

5. Hvis du kunne ændre noget ved dig selv, hvad skulle det være?
At jeg stadig ikke bare kan holde af min krop, som den nu engang er. For pokker, jeg er snart 37, så min krop og jeg har været sammen i en del år, og jeg håber da, at vi skal være det mange år endnu, og så er det jo idiotisk at blive ved med at kigge på den i spejlet og ønske, at den var anderledes.

6. Hvad er det bedste du ved?
Karbade, sex, madlavning og madspisning, lyden af regn mod taget, at lave sjov, selv at le, græs under bare fødder, filosofiske samtaler, ild i pejsen, at køre (ansvarligt) stærkt i min bil, mere sex. Og flæskesvær.

7. Hvem eller hvad kan hyle dig ud af den?
Folk, der totalt misforstår mig. Altså dem, hvor det næsten virker, som om det er med vilje. Som spinder ens ord ud af kontekst og vender dem mod en. Jeg bliver altid helt forvirret, når jeg kommer til at diskutere med sådan nogle. Jeg synes jo, jeg er ret klar i min kommunikation, så hvordan kan de misforstå mig så grundlæggende!?

Det har taget mig år at forstå, at den type mennesker er for meget i deres egen sandhed til at være åbne over for min… Og selvom jeg forstår dét teoretisk, bliver jeg stadig hylet ud af den, når jeg står i situationen. Men i det mindste har jeg efterhånden lært at trække mig fra den slags diskussioner.

8. Hvad er din største drøm?
Er det at jinxe det at sige, at det er mit liv lige nu? De mennesker, jeg har i mit liv, er fantastiske; elskelige og støttende. Jeg har mulighed for at leve af det, jeg elsker at gøre. Der er mennesker, der bruger deres tid og penge på at tage ind og høre mig lave sjov. Hvor heldig har man lov at være? 

Plus at jeg lige har fået have. Så er der ikke mere på listen.

9. Kan du godt lide mænd?
Ja. Men #notallmen 😀

10. Hvis du skulle give et godt råd til nogen, hvad skulle det så være?
Kun at tage imod råd fra andre, hvis det passer til den person, man er og gerne vil være. Alle vil gerne fortælle en, hvad der lige kunne være smart at gøre. Men det er sjældent, at de ved nok om en til at give et oprigtigt råd. De taler bare ud fra nogle overfladiske idealer. Så tit er det noget med “kan du ikke bare…” Seriøst!? Hvis man “bare” lige kunne gøre dette og hint, så havde man sgu da nok allerede gjort det!

Oprigtige, dybfølte råd er indsigtsfulde og empatiske, man får det godt af at høre dem, fordi man føler sig hørt og forstået, og man føler sig ikke som en fiasko, når man de første gange fejler i at følge dem.

Vi valgte at interviewe Sanne, fordi…
Sanne er hylende morsom! Sanne er UDEN FILTER og vi er vilde med det. Der er ikke så mange dikkedarer – tingene bliver bare sagt lige ud. Og gud hvor kan man bare nikke genkendende til rigtig meget at det Sanne joker med i sine shows. Følg Sanne på Facebook, hvor der løbende bliver lagt klip ud og annonceret nye show.

Like & Share

avatar_kvinde

Indlægget er indsendt af

Sanne Søndergaard

Andre indlæg i denne kategori

Lisbett Wedendahl

Kvinderudenfilter.dk har stillet Lisbett Wedendahl 10 spørgmål… Navn: Lisbett Wedendahl Din alder: 47 Profession: Står bag selvhjælpsuniverset LIFTYOURMIND,

Læs indlægget »

Skriv et svar