Kender du typen?

Personer der oser langt væk af selvtillid, og indtager alle rum med en udstråling der skinner om kap med solen, og et humør så fangende og højt, så alle i rummet bliver tryllebundet?

Vi misunder den selvtillid de rummer, som må være befriende at mærke i sin krop. Vi tænker ikke over, at den overdrevne mængde af selvtillid kompenserer for mangler, som giver udfordringer de færreste ville ønske deres nærmeste.

En klog person sagde engang, at mennesker med høj selvtillid ofte havde et meget lavt selvværd. At den høje selvtillid gik ind og kompenserede for det manglende selvværd. Måske kender du til frygten for at andre skal se, hvordan du “virkelig” er med de udfordringer og den bagage du bærer rundt på? Så kender du også til måden man gemmer sit virkelig jeg på, ved at fremvise et stærkt og holdbart ydre.

Selvtillid og selvværd er langt fra det sammen, men idéen om at de to kompenserer hinanden kan give god mening for dig, som altid knokler for at fremvise dig selv som stærk, fyldt med overskud og med mod på alle livets udfordringer. Indeni tvivler du på dig dig selv og dit værd, men det vil du ikke vise til omverdenen af frygt for at de negative tanker om dig selv vil møde opbakning og bekræftelse fra andre. Derfor gemmer du dit lave selvværd og din usikkerhed langt væk inde bag ved en person der udadtil er det stik modsatte. Det er jo genialt!

Man kan undre sig over, hvor det lave selvværd kommer fra. Man kan undre sig over, hvordan personer, der har styrken til at fremstille sig så selvsikkert, samtidig kan have et lavt selvværd?

Det hele hænger sammen med de følelser man undertrykker. Følelser, som man tidligt i livet har oplevet, at der ikke var plads til at ytre sig om. Følelser, man ikke har fået den hjælpe og støtte til at behandle, som man har søgt. Oplever man ofte, at ens følelser ikke er værd at bruge tid på tolker man det, som at det er én selv, der ikke er tiden værd. Følelserne er ikke rare at bearbejde alene og med gode intentioner, tager man nogle utraditionelle metoder i brug til at få afløb for de følelser, der ikke var andres tid og besvær værd. Der bliver banet vej for knap så hensigtsfulde metoder og med tiden bliver det en vane at parkere alle følelser, samtidig med at man bekræfter sig selv i, at ens følelser og tanker ikke er noget værd for andre.

Og hvad gør man så, når man en dag tænker “Fandme nej, nu skal jeg selv bidrage med en masse kærlighed til mig selv”! Vejen hertil bliver lang og hård, men med en stor portion tålmodighed og hårdt arbejde, kan det lade sig gøre at ændre de “følelsesvaner” man sidder fast i. Det kan være en idé at starte med disse trin:

1.Bliv forkælet med ord.
Fortæl dig selv, at du er god nok. Lad dit hovede blive fyldt med positive tanker om dig selv. Køb en Kasia Lilja-plakat med teksten “Hey! Hav lige en go’ dag, du fortjener det” og kig på den hver dag. Det virker skørt, men det virker.

2.Mærk efter!
Øv dig i at mærke din krop. Tillad følelserne at overvælde dig – også på andre tidspunkter end, når du ser The Notebook. Hvis du er modig lader du din krop afspejle dine inderste følelser. Hvis du har en nedern dag er det faktisk okay at fortælle det til andre og parkere tandsmilet derhjemme for en stund.

3.Betro dig!
Find den person, der kender dig allerbedst og som du har stor tillid til. Øv dig i, at dele dine inderste tanker og følelser med personen. Fortæl om kollegaen, der irriterer dig, om din skuffelse over ikke at blive forfremmet eller om følelsen af skuffelse, da manden glemte jeres bryllupsdag. Øv jer i at tale om dine følelser sammen og tal om, hvordan du bedst føler, at du bliver støttet og lyttet til.

4.Vær tålmodig!
Et langt liv præget af lavt selvværd, ignorerede følelser og dårlige vaner til at få afløb for disse på kræver en god portion tid at rette op på. Det sker ikke over natten og kræver hårdt arbejde og konstant fokus. Men det kan lade sig gøre, når du virkelig vil det og accepterer at gode ting tager tid.

Gå ind i kampen for din egen skyld. Alle fortjener, at mærke følelsen af at være noget værd – både for sig selv og for andre.

Like & Share

Du kan kommentere længere nede.

avatar_kvinde

Indlægget er indsendt af

Tine Overballe

Andre indlæg i denne kategori

er du forårstræt? Forårstræt, træthed, træthed symptomer, trættere end normalt, jeg er mere træt end jeg plejer

Er du forårstræt?

Jeg stødte på udtrykket ‘forårstræt’ her forleden, og tænkte ’Hvad pokker er det?’Vinterdepression. Den kender man. Det bliver

Læs indlægget »

Skriv et svar