En teenager eller 4 i huset

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Jeg er mor til 2 af slagsen. En datter på 16 og en søn på 14 og bonusmor til en bonusdatter på 16 og en bonussøn på 14. Så mit hus er fuld af dejlige dovne teenagere. Ej spøg til side for jeg elsker dem selvfølgelig hver og én for dem de er. Men samtidig, så må jeg også bare indrømme, at det godt nok godt kan trække tænder ud nogle gange. Livet med 4 teenageres behov og navlepilleri kan til tider godt blive temmelig udfordrende.

I processen med at være nogens mor og bonusmor, der lærer jeg virkelig meget om mig selv, mine grænser, mine opdragelsesmetoder og ikke mindst mine triggere og følelser bedre at kende.

Jeg har virkelig lært at gøre op med mig selv, hvilke kampe jeg vil tage, og hvilke jeg lader passere og hvor jeg vil træde tydeligt igennem.

Det er også umådeligt vigtigt for mig at nå igennem til dem med budskabet om, at de alle er elsket og holdt af uanset opførsel. Det er blot noget de kommer til at gøre, det er ikke hele deres personlighed eller hele dem.

En anden ting jeg virkelig virkelig øver mig på, men som jeg slet ikke er i mål med endnu det er – ikke at tage deres adfærd, opførsel og sprog personligt. I mit daglige arbejde med børn med diagnoser, der er det faktisk et ret let punkt for mig at efterleve. Men i forhold til mine egne børn og bonusbørn, hvor der er og skal være følelser involveret på et helt andet plan, der er det en noget anden sag og en langt langt større udfordring for mig. Men jeg øver mig dagligt. Er jeg i mål endnu? Ohhh NO, slet ikke endnu.

Men jeg øver mig virkelig i ikke at tage det personligt.

En anden ting jeg har på dagsordenen, i forhold til min egen udvikling som mor til teenagere er, at lytte på en helt særlig måde.

Jeg gør fx brug af nogle af følgende sætninger, som jeg har øvet mig på, som en slags mantraer, så jeg kan formå at have overskud til at hive dem frem, når tingene er lidt på spidsen for en af mine teenagere. 

En af de sætninger jeg bruger ret ofte er fx denne her: 

“Der må være noget vigtigt på spil for dig her, hvordan kan jeg hjælpe dig bedst muligt, fordi jeg kan da høre og se at det her er da helt vildt”

Og når de svarer så siger jeg fx følgende, for at sikre mig, at jeg har lyttet korrekt og hørt og forstået hvad de har sagt til mig.

“Jeg skal bare lige sikre mig, at jeg he forstået det rigtigt det du siger. Det du siger er…..”

Og hvis de fortsat er modtagelige i samtalen, så forsøger jeg mig fx med.

“Vil du høre hvad jeg ville gøre hvis det var mig? Vil du høre mit råd?”

Og nu tænker du måske at jeg lykkes med det her hver gang. Der må jeg bare skuffe dig Big time. Det gør jeg på ingen måde. Jeg er slet ikke perfekt og jeg fejler også Big time masser af gange og mister hovedet indimellem og kommer til at råbe og må undskylde bagefter og reparere igen. Men det er der jo også en masse læring i og eet er også livet som mor og bonusmor. Og jeg øver mig hver eneste dag og holder alt det gode for øje. Jeg tror på, at hvor der er vilje er der vej for udvikling og forandring.

Kærlig Hilsen

Mette Friis

Følg mig på Instagram @mettefriisterapi

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Skriv et svar

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Nu rammer alderen

Klimakteriet, menopausen eller overgangsalderen– ”kært” barn har mange navne…. Personligt synes jeg bedst om ordet menopausen, da ordet

Læs indlægget »