Du og jeg kan gøre en forskel for klimaet

Picture of Helene Andersen

Helene Andersen

Klimadebatten brøler derudaf, og Greta Thunberg er en personlighed man enten elsker eller hader.. eller elsker at hade. Jeg arbejder med bæredygtighed i byggeriet til dagligt, på fuld tid, i mange forskellige nuancer, områder og facetter. Det er et svært emne, og det er noget alle har en holdning og mening om. Jeg har en klar holdning til bæredygtighed både som professionel og som privatperson, og jeg undrer mig over mange ting. Så her kommer mine tanker om 2 af de mest udbredte myter:

Myte nr. 1 – jeg kan ikke gøre noget som privatperson.

Jeg trækker altid lidt på smilebåndet når jeg ser den her. Jeg synes der er noget komisk over, at vi som privatpersoner gerne smider 25 kr. i raslebøssen til Røde Kors, og Kræftens Bekæmpelse, og så går vi stolte og føler at vi har gjort en forskel. Men når det kommer til at spare 25 kg CO2 hen over året, så nej… der betyder ”lille jeg” altså ingenting. Hvad er forskellen? Forskellen er, at 25 kr. i raslebøssen kræver intet af dig og mig. At spare på vores CO2 udledning kræver en eller anden form for handling og adfærdsændring fra os, det stiller krav til os, og som de vanedyr vi er, så er det ikke just noget vi synes er fedt.

Vi tænker bare sjældent over, at vi kommer til at ændre vores vaner uanset hvad. Hvis ikke vi ændrer vores vaner for at reducere klimaforandringerne, så kommer klimaforandringerne og tvinger os til at ændre vores vaner og det kan virkelig komme til at gøre ondt.

Myte nr. 2 – Det var bedre at Kina, Indien m.m. kom i gang

Korrekt! Men vi skal alle i gang! Har du nogensinde tænkt over, at folk fra udviklingslandene kigger på os i vesten og tænker, at de sgu også gerne vil have vores levestandard? At de gerne vil leve som os, spise som os, forbruge som os. Og hvorfor skulle de ikke det? Hvis vi har ret til at leve sådan, så har de vel også? Vi har fyret med kul i bunkevis for at nå hertil hvor vi er i dag, vi har fældet skove, bygget byer. Hvorfor ser vi så surt på de andre lande, når de gør det?

Vi glemmer lidt, at vi sætter standarden. Ligesom børn kigger på deres forældre og lærer af deres handlinger. Hvis børn ser at mor bliver glad af at bruge 5000 kr. om måneden på sko, så lærer barnet, at det er vejen frem. Eller hvis familien smider mad ud hver dag…. Eller hvis farmand altid kører for stærkt i bimmeren.

På samme måde er vi rollemodeller for andre lande og deres befolkning. Ved at leve mere bæredygtigt, kan vi faktisk vise vejen for andre, og vi kan vise, at det faktisk er muligt at leve et fedt liv selvom vi er lidt mere bæredygtige. Men igen… det kræver handling, og nøøøøj det er vi altså ikke meget for.

Vidst du i øvrigt, at hvis hele verden levede som vi gør i Danmark, så ville det kræve 3-4 jordkloder for at følge med i vores forbrug af vand, træ, råmaterialer m.m.

Det handler om at finde sin egen vej frem

Jeg er ikke nogen hellig person når det kommer til bæredygtighed. Jeg tror på, at en bæredygtig livsstil i høj grad handler om at finde balancen, og at lidt er bedre end ingenting. Det er det samme med slankekur. Det går godt den første uge, men så ryger motivationen, og så går det i fisk. Men hvis man implementere små tiltag løbende, så bliver det hele lidt nemmere, mindre smertefuldt, og mere overskueligt.

Så efter min mening kan vi alle gøre en forskel ved at kigge vores hverdag efter i sømmene, og tage små babyskridt, og indarbejde små nærmest usynlige vaner i hverdagen, der faktisk på en længere bane gør en forskel. Det er klart, at nogle ting er svære at gøre, hvis man er en familie på 4, end hvis man er single. Derfor er balance og personlig tilpasning så vigtigt.
Jeg har tilpasset mange ting i mit liv, og jeg kan sagtens gøre mere, og det kommer jeg også til, i takt med at det giver mening i mit liv. 

De bitte små skridt jeg har taget:

  • Jeg ejer ikke en tørretumbler. Mit tøj bliver tørret udenfor, året rundt. Jeg elsker følelsen af lufttørret sengetøj og tøj, og jeg er for nærig til at betale for strømmen til en tørretumbler.
  • Jeg smider stort set ikke mad ud. Jeg udnytter at jeg har en fryser, og jeg udfordrer min kreativitet ift. hvad eksempelvis kødsovs kan bruges til; spaghetti, lasagne, fyldte pandekager, fyldte peberfrugter, i et fad med kartoffelmos over osv. Jeg spiser kød ja… men jeg har et princip om, at et dyr ikke skal lade livet for at jeg kan smide kød (og penge) ud i skraldespanden.
  • Og nårh ja… jeg dyrker mine egne grøntsager, har bærbuske og frugttræer i haven, og ja… jeg har lige fældet nogle store buskadser, men jeg har kompenseret med at plante andet, og jeg har haft et fantastisk besøg af sommerfugle i haven denne sommer.
  • Jeg reducerer mit elforbrug så meget som muligt. Dvs. at jeg kunne aldrig finde på at have lyset tændt i soveværelset, imens jeg sidder inde i stuen og ser TV. Eller have TV’et til at køre imens jeg går ude i haven. Det er simpelthen spild af penge, og unødigt ressourceforbrug. Også selvom jeg har solceller på taget på mit hus.
  • Jeg går oftest hen til Fakta og handler, i stedet for at tage bilen. Ud over at det miljømæssigt jo ser godt ud, så bliver jeg sgu glad i låget af at komme ud og få noget frisk luft. Det er win win! Og 80% af tiden har jeg mit eget indkøbsnet med, så jeg slipper for plastikposerne. Målet er 99%.
  • Jeg har rejst en del i forbindelse med arbejdet, men jeg har altid taget offentligt transport fra lufthavnen til hoteller eller møder, i stedet for taxa. Hvis jeg en sjældent gang har været med taxa, så har vi altid haft den fyldt op, ellers giver det i mit hoved ikke mening. Faktisk har jeg skåret drastisk ned på min rejseaktivitet det sidste år. Ud over at det selvfølgelig påvirker mit personlige CO2 aftryk, så har det også betydet at jeg er blevet gladere, fordi jeg er kommet hjem i mine trygge rammer næsten hver dag.
  • Jeg passer på mine ting. Jeg har tøj, som er købt for over 10 år siden, som stadig er i god stand, og som jeg bruger. Mine gamle leopardprikkede toppe er blevet moderne igen, juhuuuu… Jeg smider ikke ud, fordi det er blevet umoderne, og hvis der er noget tøj jeg ikke kan passe mere, men ellers er i god stand, så ryger det til genbrugsbutikken, fordi der er sikkert nogle andre derude der kan bruge det. Jeg ejer ikke den nyeste telefon, computer m.m. fordi så længe de virker til det jeg skal bruge dem til, hvorfor så købe nyt?

Det er bare nogle af de små ting jeg gør… og når jeg ser på mit liv, min hverdag, så synes jeg faktisk ikke at jeg lever dårligere end andre. Faktisk bringer mine tiltag mig små glæder i hverdagen, såsom spændende mad, smuk natur m.m. ligesom at det gør mig glad, at jeg kan bruge mine penge på at renovere mit hus, i stedet for at betale for strøm.

Hvordan ser dit miljømæssige fodaftryk ud?

Hvert år rammer vi den såkaldte ”Earth overshoot day”. Man skal forestille sig, at 1. januar går der ressourcer ind på kontoen, som vi her på jorden har til rådighed de næste 12 måneder. ”Earth overshoot day” er den dag den mængde ressourcer er brugt op, og vi begynder at lave overtræk. Nøjagtig som det fungerer hver måned med vores bankkonto. Afhængig af hvor god man er til at administrere sine penge, jo længere strækker de. I år (2019) ramte vi ”Earth overshoot day” d. 29. juli. Det vil sige at vi nu laver overtræk.

Er du nysgerrig på hvornår vi ville have ”Earth overshoot day” hvis alle i hele verden levede som dig? Så kan du teste på det på https://www.footprintcalculator.org/ (engelsk)

Ja… vi kan gøre en forskel, du og jeg… og du kan godt regne med, at fremtiden bringer flere indlæg om dette emne. Men indtil da….hvad gør du i din dagligdag for at leve bare en lille smule mere bæredygtigt? Lad os endelig inspirere hinanden lidt.

Den kærligste hilsen Helene

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Skriv et svar

Picture of Helene Andersen

Helene Andersen

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg