Det positive nytårsforsæt for 2021

Helene Andersen

Helene Andersen

Endnu et år er gået. I aftes sagde vi farvel til 2020 og goddag til 2021. Nytårsaften er for mange også en aften, hvor vi lige gør status på året der gik; hvad er der sket, hvad har vi oplevet, og ikke mindst: hvordan gik det lige med det der nytårsforsæt vi havde for året?

Vi har nok allesammen prøvet det: vi står der på stolene, kigger på rådhusklokkerne på TV, og ved først “doooong” så springer vi ind i det nye år med drømme, håb og ambitioner for det kommende år:

I år bliver året hvor jeg taber mig 25 kg”,
I år skal jeg løbe 5 km 3 gange om ugen”,
I år vil jeg rejse noget mere “. 

Listen er uendelig lang, og oftest står vi der, et år efter, og må erkende, at listen ikke er blevet kortere, eller sjovere, for den sags skyld.

Hvorfor fokuserer vi altid på det negative?

Vi har en tendens til at bruge vores nytårsforsæt på noget negativt, eller give det en negativ klang. Sjældent er der nogen der siger “Jeg vil løbe 5 km tre gange om ugen, fordi jeg elsker at løbe”.
Den kommer mere ud på den her måde: “Jeg er i kageform, se mine deller… jeg må hellere komme igang med at løbe tre gange om ugen
Jeg har også engang overhørt dette: “Mit nytårsforsæt er at tabe mig 5 kg, så min kæreste ikke forlader mig”. Man kan jo diskutere, om sådan et nytårsforsæt er lykkedes, hvis hun står et år senere, 5 kg lettere, men kæresten er skredet alligevel?

Nytårsforsæt kræver noget af dig

Jeg synes det er fantastisk at have håb, drømme og ambitioner, ikke blot for det kommende år, men for ens liv generelt. 
Der er noget smukt i at skabe forandringer i og omkring sig selv, og mærke hvordan det påvirker hverdagen og livsglæden. Men det kræver altid, at man skal gøre noget anderledes end hvad man er vant til, tage nogle beslutninger, sætte gang i en handling. Nytårsforsæt, eller andre forandringer for den sags skyld, kommer ikke til dig bare ud af det blå. Jeg er ked af at sige det.

Det er måske nemt nok at spise sundt, når man holder ferie og har tiden til det. Men når hverdagens stress og jag melder sig, så er vanen oftest stærkere end rygraden, og så glemmer man alt om hvad man lovede sig selv i på en stol i en syv-hestes brandert med serpentiner i håret. 

Derfor vil jeg slå et slag for, at hvis vi vitterligt har brug for at lave nytårsforsæt, at vi så laver nogle der er mere positive og realistiske, så vi om et år kan stå og se tilbage på et år og have en god følelse i maven over hvad vi har nået, og at vi har gjort noget godt for os selv.

Det positive nytårsforsæt

Hvad kunne du godt tænke dig at have mere af i dit liv? gøre mere af? Lære? Spørg dig selv, mærk efter! Fokuser på DIG!

Personligt kunne jeg rigtig godt tænke mig at læse nogle flere bøger. Som barn og teenager slugte jeg den ene bog efter den anden. Som voksen går min tid med andre ting, som jeg i bund og grund egentlig ikke får nogen større glæde af, fordi de er mere pligt end fornøjelse.
Men pligterne forsvinder ikke, bare fordi jeg nu gerne vil læse flere bøger i 2021, mit daglige program bliver ikke mindre stramt af den beslutning. Så for at få mere af det positive nytårsforsæt ind i mit liv, er jeg nødt til finde ud af hvordan jeg kan reducere eller optimere mine pligter, og frigive tiden til det sjove.

Og det synes jeg er en vigtigt pointe! Fordi hvis dit nytårsforsæt har en negativ klang, så skal du ud og finde tid og/eller penge til noget negativt? Og hvem giver egentlig det?

Hvad vil bringe mere glæde ind i din hverdag? Hvad kunne gøre dit liv lidt federe? Måske du er vild med rødvin, men drikker det sjældent. Hvad så med at have et nytårsforsæt der hedder “Jeg vil skyde hver weekend i 2021 i gang med et lækkert glas rødvin!” Det er et nemt nytårsforsæt, men det vil også være en god, selvforkælende oplevelse igennem året.

Vær nu realistisk! 

Lad os nu være ærlige overfor os selv her på årets første dag. Når hverdagens tornado raser med arbejde, børn, indkøb og jagten på det perfekte liv og det perfekte billede til instagram, så bliver det altså svært at finde tid til at løbe 5 km. tre gange om ugen.
Kig på din hverdag; en helt almindelig uge eller hverdag: er det overhovedet realistisk at starte på aftenskole for at lære spansk, når du har tre børn, og en mand der arbejder om aftenen?

Jeg ved det! Det er mega skod at skyde sine drømme og ambitioner ned allerede inden de overhovedet er kommet i gang. Men ved at tage de realistiske briller på, er der faktisk en større chance for at få sat nogle mål som er realiserbar.

Er det realistisk at tage ud og rejse 3 gange om året, når du knap nok kan betale din husleje? Er det realistisk at ville have sex med din mand 1 gang om ugen, når I ikke engang kan finde tiden til at have sex én gang om måneden, fordi hverdagen suger alt energien ud af jer?

Så hvis dit mål er at lære spansk i 2021, så kunne den mere realistiske tilgang være, at sætte en halv time af en gang om ugen, og bruge teknologiske vidundere, såsom Duolingo. Eller hvis du er typen der tager 3 afsnit af en serie efter ungerne er lagt i seng, så kunne en realistisk tilgang være, at nogle dage nøjes du med 2 afsnit, og i stedet bruger tiden på at lære spansk.

Lidt men godt, i stedet for ingenting.

Altså du kommer ikke udenom, at mål, drømme og ambitioner kræver handling, uanset om dit nytårsforsæt er stort eller lille. Det er derfor det gælder om at finde en vej frem der også fungerer onsdag kl. 17.30 når ungerne skriger på mad, eller når chefen har spurgt om du kan arbejde over.

Jeg ved godt, at det betyder, at du måske ikke står 25 kg lettere om et år. Men ved at finde de positive veje, og de realistiske veje, kan det være at du står 10 kg lettere om et år. Og hvad vil du helst? Stå ved tærsklen til 2022 og veje 10 kg mindre, eller have tabt 0 kg og have dårlig samvittighed over at du igen ikke har nået dit nytårsforsæt?

Den kærligste hilsen Helene

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Skriv et svar

Helene Andersen

Helene Andersen

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg