Jeg får fnat!

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Dette blogindlæg er igen et af de mere personlige af slagsen, samtidig med, at jeg vil fortælle lidt fakta om sygdommen fnat undervejs.

Hvorfor emnet fnat?

Fordi det her indlæg, kommer nemlig lige præcis til at handle om emnet fnat! Og hvorfor så egentlig det? Jo ser du – jeg har for nylig været smittet med fnat. Derfor! BUM så er det ude i verden, og alle kan læse om det. Er det angstprovokerende kæmpe JA, men ikke mere end, at jeg finder det nødvendigt at udbrede mere åbenhed og fokus på at bryde tabuer. Så derfor får i nu indsigt i, hvordan det har været for mig, at være ramt af sygdommen fnat.

Min historie med fnat

Hvordan fik du så fnat Mette tænker du måske? Jo ser du, mine børn er delebørn, de er hver 2. weekend fra fredag til søndag ved deres far, hans kæreste og hendes sidste hjemmeboende dreng på 15 år, som er teenager og har en kæreste. Han havde været så uheldig at være smittestarteren i dette tilfælde (tror vi fordi det kan være virkelig svært at opspore), da det netop ofte er blandt unge mennesker fx på efterskoler, at man kan opleve hele epidemier med fnat, fordi de lever tæt sammen på lidt plads. Ja der er mange “glæder” ved at have delebørn, og dette kan uheldigvis være en af dem, har jeg erfaret på det seneste.

Første gang vi behandlede med creme var straks vi fik at vide, at der var smitte ved min ex-mand. Så for at prøve at undgå at få det hjem til os, så gav vi den helt store tur med at vaske alt og påføre den dyre fnatcreme på os alle for at prøve at forhindre smitten, man desværre uden held.

Myter og fakta om fnat

Måske du tænker, som mange andre incl. mig selv, inden jeg fik sat mig MEGET grundigt ind i sagerne – at fnat da er noget man får, fordi man ikke har god hygiejne, fordi det troede man nemlig i gamle dag. Men det er på ingen måde tilfældet. Det der gør fnat til en plage er, at det virkelig er smitsomt, og den lille mide er mega sejlivet, fordi den kan overleve op til en uge i tekstiler, stof, tæpper, puder, sengetøj, lagner, håndklæder, tøj, overtøj, sko, viskestykker og karklude, sofaer, stole og sågar bil- pg autosæder! Og det er meget meget smitsomt, blot et håndtryk kan give smitten videre til en anden person, og behandlingen er mega omstændigt, da det er en creme, som skal påføres hele din krop ekstremt grundigt over alt fra kæbelinjen og ned. Der er for nyligt kommet nogle piller på markedet, som man kan tage i stedet for cremen, og da jeg var forbi lægen, for at få konstateret det jeg frygtede, at jeg havde fnat, så ville jeg selvfølgelig helst have pillerne fremfor cremen, da det er en meget nemmere behandling end cremen. Men lægerne er meget påpasselige med at udskrive dem, da man skal være helt sikre på, at det er fnat, og en mide skal konstateres ved selvsyn ved en hudlæge, før de udskriver medicinen. Og har du først fået cremen, må du ikke få pillerne, fordi der opleves resistens overfor behandlingen og derfor er de rigtig strikse omkring det. Alle i husstanden skal behandles for at eliminere, at smitten spredes, og det er et meget omstændigt forløb, skulle jeg hilse at sige, for ikke at sige omkosteligt forløb også. Så ærgeligt for mig, da jeg 3 uger forinden, var blevet behandlet med cremen, så var der ingen mulighed for, at jeg kunne få behandlingen med piller. ØV bøv for mig…

Fnat smitter ved tæt kontakt siger man, hud mod hud, så ja den kan overføres seksuelt, fordi man der har tæt kontakt, men det behøver slet ikke være tilfældet, som jeg også nævnte tidligere, så er et håndtryk, altså nok til at kunne viderebringe smitten til en anden person.

Der er en inkubationstid på ca 2-4 uger, og da jeg pludselig ikke kunne sove to nætter i træk pga sindssyg kløe over hele kroppen og mest på fødderne, ca 3 uger efter vores første behandling mod fnat, så vidste jeg godt hvad klokken havde slået….

Hvordan føles det at have fant?

Jeg kan ikke beskrive det bedre end, jeg følte jeg havde myrer under hele min hud, som konstant kildede og generede hele natten. Kløen var der nærmest ikke om dagen, men staks jeg fik dynen over mig, så var den helt gal igen. Jeg troede seriøst jeg var ved at blive skingrende skør!

Psykopat rengøringsvanvid

Denne gang gik jeg for at sige det ligeud, helt AMOKKOS med at putte alt i poser i karantæne i fyrrummet. ALT der kunne vaskes blev vasket ved 60 grader igen igen og sofaer og stole blev renset med en maskine fra xbyg til at rense møbler og gulvtæpper med. Huset stod aldrig smukkere og mere cleanet. Alle flader blev tørret af med klorin og sprit og så lod vi alt stå i en uge i karantæne.

Vi måtte godt i gemmerne efter gammelt sko og tøj, som lå helt i bunden af vores skabe.

Nettet var min ven

Jeg gik også alternativt til værks og søgte på nettet efter alternative metoder til at bekæmpe fnatten. Her fandt jeg ud af, at tea tree olie (100% ren) blandet med ren olie (mandelolie brugte jeg) og vaskede min krop også i sæbe med tea tree oil, virkelig var effektivt både mod kløen, som kan fortsætte i op til 3 uger efter du er behandlet færdig med fnat-cremen, men det virker også antisepetisk og antiinflamatorisk. Jeg følte det havde en effekt på mig i hvert fald, og derfor vil jeg gerne anbefale det til andre, som kommer i samme kedelige situation.

Fnatfri

Nu er vi blevet det helt kvit herhjemme heldigvis. Grunden til at jeg har valgt at skrive dette blogindlæg er, at jeg jo er stor fortaler for, at vi aftaburiserer emner, som er tabubelagte, som fnat også er. Så derfor giver jeg nu emnet lys, så andre kan spejle sig i det jeg skriver, hvis de selv kommer ud for, at komme i nærkontakt med sygdommen.

Links til mere fakta om fnat

Hvis du har behov for at læse yderligere om sygdommen, så kan du læse en masse mere fakta om sygdommen på følgende link.

https://www.apoteket.dk/sygdom/hudsygdomme/fnat

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/kloeende-lidelser/fnat/

https://www.sst.dk/da/udgivelser/2019/rationel-farmakoterapi-2-2019/behandling-og-forebyggelse-af-fnat

Tusind tak fordi du læste med og følger med i min blog her hos kvinderudenfilter.dk

Kommenter meget gerne, hvis du selv har oplevet fnat eller har erfaringer med sygdommen, gode som dårlige.

Kærlig Hilsen

Mette Friis

Følg mig på Instagram @mettefriisterapi

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Maria Lassen

    Hej Mette
    Brugte du Tea Tree olien efter badet? Vaskede du den af igen efter 30 min eller?
    Maria

Skriv et svar

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Nu rammer alderen

Klimakteriet, menopausen eller overgangsalderen– ”kært” barn har mange navne…. Personligt synes jeg bedst om ordet menopausen, da ordet

Læs indlægget »