Helene og Marie Kondo rydder op

Picture of Helene Andersen

Helene Andersen

Jeg er slet ikke færdig med at rydde op herhjemme efter Marie Kondos principper. Men det går fremad, jeg er kommet over de første udfordringer, og er ved godt mod.

Med stor entusiasme kastede jeg mig ud i at afprøve KonMari oprydningsmetoden. Jeg tog alt mit tøj og samlede det i en bunke på gulvet, summede lidt over mængden, som ikke var så slem som jeg troede, selvom min veninde T, for ikke længe siden, åbnede mit rodede tøjskab, og konstaterede “du har godt nok meget tøj, kvinde”.

Allerede der ramte jeg første udfordring; “sig tak til dit tøj”.. altså hør her! Jeg synes det var en lille smule latterligt, at sige tak til et par sokker eller et par halvslatne trusser. Men, ligesom med så mange andre ting, så bliver resultatet bedre, hvis man følger metoden, opskriften m.m.. Så jeg sagde tak til hver eneste stykke tøj jeg sorterede fra, og det blev faktisk nemmere med tiden.

Jeg endte med at sortere ca. 50% af mit tøj fra. Det var alt lige fra slidte trøjer, tøj hvor pasformen var endnu værre end hvis jeg havde iklædt mig et telt, og selvfølgelig den helt klassiske “tøj jeg kan passe når jeg har smidt X antal kg”. Ud med lortet! 

Fold tøjet og få omvendt tøjkrise

Så ramte jeg næste udfordring: at få tøjet tilbage i klædeskabet. KonMari metoden lægger op til at man folder sit tøj, så det kan stå på højkant, så man kan se hvad man har. Metoden er ideel til folk der opbevarer deres tøj i skuffer. Jeg har et klædeskab med hylder. Efter flere forsøg lykkedes det mig at finde en løsning der fungerede for mig, og hvor tøjet står på højkant.
Nøøøøj! Jeg siger jer, det der med at have totalt overblik over ens tøj, det er fedt! Jeg skal ikke rode rundt i bunker for at finde en bestemt t-shirt, eller et par bukser. Jeg kan se lige præcis hvor de er, og nogle morgener har jeg faktisk omvendt tøjkrise, fordi der er flere ting jeg gerne vil have på, men jeg har svært ved at vælge.

Så var jeg i gang, og fik sorteret sko, tasker, make-up, smykker, papirer… jeg har taget én kategori ad gangen. Alt hvad der er i god stand, og som giver mening, bliver pakket ned, og kørt ind til Igen-butikken i Kolding. Det er Kræftens bekæmpelses genbrugsbutik.

Bøger er en helt anden historie… det tager vi i et andet indlæg.

Gør det her dig glad?

Den ultimative udfordring har været, at mærke efter, om noget gør mig glad. Jeg har i mange år fulgt strømmen og gjort ligesom alle andre, ene og alene fordi jeg så gerne ville passe ind. Det har jeg bare gjort uden at stille spørgsmålstegn ved, om det nu også føltes rigtigt, om det gjorde mig glad. Jeg har gået til psykolog i de senere år, og én af de ting som vi har kæmpet med, har været at skabe en forbindelse til mine følelser. Jeg tror min psykolog har spurgt mig en million gange “hvilken følelse giver det dig? hvor mærker du den i kroppen? Og hvordan mærker du den?” Og det tog evigheder før jeg overhovedet kunne mærke noget i kroppen. 

Nårhh, men pointen er, at det her med at skulle fokusere så meget på, om noget gør mig glad, har skubbet yderligere at jeg kan mærke i kroppen, om noget faktisk gør mig glad, eller om det bare giver mig en sær følelse. Jeg vil næsten påstå, at det har sat skub i min intuition.
Samtidig har det også givet mig en gejst til at fylde mit liv med glæde, fordi det synes jeg faktisk at jeg fortjener.

Når alt er sat på standby

Jeg er ved at bringe mit hus up-to-date, så derfor har jeg mange ting stående, som først skal pakkes ud, eller hænges op, når projekt hus er færdig. Så tingene roder bare. I stedet for at hænge mine to plakater med citater fra “baronessen fra benzintanken” op, har de bare stået i rammer på gulvet. Jeg har haft et vægur, kokkeknive m.m. liggende i skabet, som først skulle tages i brug når jeg fik nyt køkken. 

Men fa**me nej! Mit hjem skal gøre mig glad, også imens jeg renoverer. Så plakaterne er blevet hængt op, kokkeknivene er taget i brug, og væguret…. er smidt ud, fordi da jeg satte batteri i, skete der ingenting. Det virkede simpelthen ikke.. så meget for et ur til 30 kr fra Netto. 

Jeg er kommet i gang i haven, nu skal der altså styr på den.
Havearbejde er i øvrigt et ganske glimrende alternativ til fitness i disse dage.

Alt i alt, en positiv oplevelse

Jeg har fået et nyt niveau for rod. Hvor niveauet før var niveau “slemt”, så er niveauet i skrivende stund mere “let rodet”. Det skyldes 3 ting:

 1. Genbrugsbutikken er lukket, så jeg kan ikke komme af med de ting jeg har sorteret fra
 2. Jeg er ikke færdig med at rydde op endnu
 3. Jeg kæmper stadig med en utrolig dårlig vane med bare at lægge ting fra mig på nærmeste plads, i stedet for at lægge det på plads. Jeg øver mig virkelig.

Alt det her med at fokusere på at gøre mig glad, har også udløst en lavine af tankemylder, fordi jeg er blevet mere bevidst om alle de andre aspekter af mit liv, som godt kunne trænge til en gang glæde, og glimmer, som Hella Joof ville have sagt.
Især de sidste par dage har jeg været helt rundtosset, og humøret har bevæget sig som en anden rutsjebane, simpelthen fordi jeg kan mærke at noget er galt, men jeg har ikke fundet løsningerne endnu.
Men jeg skal nok finde dem, jeg accepterer at det tager tid at finde den løsning der gør mig glad.

Jeg tror også, at alt dette med glæde er blevet forstærket yderligere af, at jeg i januar måned blev voldsomt syg, og var tæt på at kradse af. Det har uden tvivl sat nogle ting i perspektiv for mig, og mindet mig om, at jeg skal huske at leve livet. Er oprydning at leve livet? Nej, men at få styr på mit hjem, er en vej til at frigive tid og energi til at lave andre og sjovere ting.

Alt i alt, har KonMari metoden været en positiv oplevelse, og jeg er sikker på at når jeg har fået kæmpet mig igennem alle kategorier, så får jeg et hjem der er 100% mig, og som bare er helt fantastisk!


Den kærligste hilsen Helene

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Tatjana

  Åh jeg elsker Marie Kondo og er selv i gang med netop den slags oprydning!

  Tøjet er klaret, og jeg må give dig ret i at det er sgu lidt underligt – det der med at takke det.

  1. Helene

   Haha, ja jeg synes også det var fjollet.. “tak trusser, for alle de gode stunder…”.. ej vel? 😛

Skriv et svar

Picture of Helene Andersen

Helene Andersen

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg