Konflikter og skænderier i parforholdet

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Allerførst vil jeg gerne slå en ting fast med syvtommersøm. Alle der lever i et parforhold oplever konflikter og uoverensstemmelser med højlydte meningsudvekslinger ind imellem. Det er ikke muligt at undgå dette, og det skal vi heller ikke prøve på, men vi kan lære og blive bedre til ikke at optrappe dem, når de står på. Når man er mennesker, som bor tæt sammen, så kan konflikter og skænderier ikke undgås. Der er dog meget stor forskel på en lille konflikt og et voldsomt skænderi. Hvis man først er nået dertil, hvor fornærmelse og ydmygelse af hinanden er skænderiets primære fokus, ja så er skænderiet ikke konstruktivt og rensende, men derimod kan det blive ødelæggende og uværdigt. Når dette sker, så kan den ene eller begge to føle sig krænket, angrebet personligt, gjort forkert, og/eller svigtet. Når det sker, så kan der gå et lille skår i jeres kærlighedskande/glæde og følelsen af ensomhed, forladthed eller tab af kærlighed, er som oftest det, der ligger forrest i følelsesregistret.

Det at skændes, er som sagt ikke noget vi skal prøve at undgå. Der er nemlig ikke noget i vejen med, at man en gang imellem får sig et rensende skænderi, hvor små irritationsmomenter, som i hverdagen ligger under bagatelgrænsen, kommer frem i lyset og renser luften. Dette kan nemlig være med til at forhindre større problemer senere.

Jeg vil derfor gerne komme med 10 af mine gode råd i en lille vejledning, så du kan fokusere på, hvad du kan gøre, for at undgå at nå til det destruktive skænderi.

  1. Undgå fornærmelser

Det er enormt vigtigt, at du virkelig øver dig i, at holde bolden på din egen banehalvdel. Ligegyldigt hvad I skændes om, må du aldrig fornærme din ‘modstander’. Selvom det kun er en lille fornærmelse du kommer med, kan den forstærke skænderiet, så det bliver til en kamp.

Det er så ekstremt vigtigt, at i begge holder jeres fokus rettet mod ”bolden/den problematiske situation”, også selv om emnet er jeres forhold.

2.      Forhold dig så roligt som muligt

Her kommer et af de råd, som du kan bruge rigtig mange gange om dagen i dit liv. Jeg benytter det selv dagligt, både arbejdsrelateret og privat. Det er ikke den der råber højest der får ret! Det tænker jeg godt du allerede vidste, men midt i et hidsigt skænderi, så kan det godt ske, at temperamentet løber af med dig. Inden det sker, så er der heldigvis flere ting du kan gøre. Når vi føler os gjort forkerte, provokerede og får lyst til at forsvare os selv, så er der som oftest, et gram af sandhed idet modparten siger om os – ellers ville vi jo ikke have brug for at forsvare os vel! Men i stedet for at gå ned af den sti, så kan du give din hjerne en lille neurologisk pause, ved blot at tælle baglæns ned fra 5-0. Når du mærker du bliver tricket af et andet menneske, du mærker den kropslige ubehag, du får hurtigere hjertebanken og blussende brystparti, så er det dit signal til at tælle baglæns ned, og træffe en mere rationel beslutning og tale i et roligt stemmeleje til modparten i diskussionen. Hold fokus på hvert eneste ord din partner siger, så kan du på den måde undgå at være alt for meget inde i dit eget hoved, krop og følelser, og dette kan mindske dit iltre temperament, hvis du har sådan et?

3.       Pause

Den klogeste er den, som fjerner sig fra skænderiet, plejer jeg at sige. Hvis først i er nået dertil, hvor i prøver at ramme hinanden personligt og ”bolden” i startede med at diskutere om er glemt, så er i ude på et skråplan hvor der ingen vindere er. Her er KUN tabere i rummet. Derfor anbefaler jeg, at forlade rummet/skænderiet og tage en pause i maksimum et par timer. Denne metode er dog ikke helt ufarlig og derfor er de vigtigt at man lover den anden part i skænderiet, at vende tilbage til problemet igen så hurtigt som muligt, når der lige er mere ro på begge parter.

4.       Tal kun en ad gangen

For at jeres skænderier ikke skal løbe af sporet, så er det et rigtigt godt fif at huske på følgende. Enten taler du eller også så lytter du til din ægtefælle. Denne metode er enkel og effektiv. Lær dette, og i vil meget hurtigt mærke en forskel. Afbryd ikke og øv dig også i at spørge ”har du mere?”.

5.       Tag ansvar

Ved at du øver dig i at blive detektiven i dit parforhold, i forhold til situationer, som udløser konflikter. Fordi når du ved hvilke situationer, som udløser konflikter, så ved du også, hvornår i har det godt, og hvornår i kan tale stille og roligt sammen med din partner om, hvad problemet er. Så øv dig i at lade være med at tale de ”tunge” snakke, i situationer, hvor du mærker, at du eller din partner har manglende overskud fx

6.       Sex

Makeupsex, som det så populært kaldes, fungerer godt for mange par. Når i har fået renset luften og stemningen mellem jer ikke er trykket mere. Så efterlader det ofte plads til, at jeres følelser for hinanden kan få plads igen og som er forudsætningen for gos sex.

7.       Stopsignal

hvis bølgerne først går højt, kan det være en rigtig god regel, at have et stopsignal, som begge parter kender til og respekterer 100 procent. Dette hvide ”flag”, fx i form af en sætning eller et tegn, der er tydeligt og som stopper diskussionen med det samme, kan være med til, at i lige standser op, og får tænkt jer om. Så kan i skændes videre bagefter – men det mest sandsynlige er, at I ikke fortsætter.

8.     Tid alene

Det er enormt vigtigt for ethvert parforhold, at der er plads til alenetid væk fra parforholdet. Med alenetid, mener jeg ikke tid uden andre mennesker, men blot, at du sørger for at have nogle interesser for dig selv og at I en gang imellem planlægger aktiviteter hver for sig. Når du bruger tid sammen med andre mennesker, så får I en pause fra hinanden. Det kan mindske stressen, og øge den positive stemning mellem jer.

9.       Fastsæt frister

Det er en rigtig god idé, så vidt det er muligt, at aftale et specifikt tidspunkt at drøfte jeres uoverensstemmelser på. Det kan være når I har alenetid eller der er ro omkring jer, uden i er trætte.

10.   Gå i parterapi

Hvis de problemer gentagne gange vender tilbage igen og igen i jeres diskussioner med hinanden, så få dog løst jeres problemer med hjælp fra en parterapeut.

Mange ser på parterapi som en falliterklæring, men det gør jeg langt fra. Jeg plejer at bruge metaforen om ”service” på bilen. Du tager jo heller ikke først din bil på værksted, når den brænder sammen ude på vejen, hvis du er glad for den vel? Det samme gælder i min optik dit parforhold. Tag tingene i opløbet før, det bliver rigtig alvorligt mellem jer. Få et ”eftersyn” af jeres kommunikation og problemområder, fordi de findes i alle parforhold.

De problemer i går og tumler med, kræver måske blot små justeringer og ændrede synspunkter fra den ene eller begge parter. I havde jo selv løst problemerne for længst, hvis det havde været så slet, så måske skal der en håndsrækning til udefra, for at få bugt med det besværlige. For at få noget andet, end det, I har haft indtil nu, skal i nok gøre noget andet, end det, I har gjort hidtil – og det er selvfølgelig besværligt og ufedt, men det hele værd, hvis du spørger mig. Ingen handling – ingen forvandling, som jeg plejer at sige. Der findes to former for parterapi. Den ”brandslukkende”, som kan tage alvoren ud af de alvorlige situationer og ”den vedligeholdende”, som er perterapi med jøvne mellemrum gennem fx 3-6 eller 12 måneder. Her vil i kunne få talt i dybden og lære at forhindre de største misforståelser og gnidninger imellem jer.

Slutteligt vil jeg gerne lige påpege igen igen, at konflikter er den del af parforholdet. Lær at håndtere dem på den bedste måde for jer, så kan de faktisk være kilden til gensidig respekt og forståelse. Konflikter tager toppen af spændingerne og får ting frem i lyset, som ellers ville være skjulte, det er jo en rigtig god ting ikke?

Håber du fik nogle nye fif med i din rygsæk, som du kan tage op og bruge, nærste gang du havner i en konflikt/diskussion med din partner. Skriv meget gerne en kommentar nedenfor om mit indlæg.

Varme hilsner fra Mette

Kærlig Hilsen

Mette Friis

Følg mig på Instagram @mettefriisterapi

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Jonas

    Kære Mette,

    Tak for et rigtig godt indlæg – er fuldstændig enig i pointerne – især det med at tage problemerne i opløbet og altid huske på at intet er perfekt og at der altid vil være udfordringer og konflikter i parforhold. Du siger det bare på en god og klog måde.

    Tak for det ❤️
    Jonas
    https://www.lovecast.dk/

Skriv et svar

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Nu rammer alderen

Klimakteriet, menopausen eller overgangsalderen– ”kært” barn har mange navne…. Personligt synes jeg bedst om ordet menopausen, da ordet

Læs indlægget »