Selvværd del 2

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Kære læsere her kommer del 2 af min følgeton om selvværdsarbejde.

Til dig, som lige er hoppet ind på mit indlæg, så vil jeg kort lige præsentere mig selv.

Om mig.

Jeg hedder Mette Friis er 39 år og læser pt til sexolog, hos Joan Ørting. Da jeg selv har gang i en større selvudviklingsrejse og retningsskifte i mit liv, skriver jeg om de emner, som fylder i mig lige her og nu. Derudover bruger jeg, den erfaring jeg får via mine sessioner med mine klienter. Her bliver jeg bekræftet i, at der er en del andre end mig selv, der slås med nøjagtig de samme problemstillinger i forhold til selvværd i deres liv, som jeg selv har gjort og fortsat gør. Nok om min udvikling og mig. Nu til det spændende emne selvværdsarbejde, og hvordan man faktisk kan gøre en masse selv i denne sammenhæng.

Min erfaring med klienter fortæller mig nemlig, at vi er en del, som virkelig er hårde ved os selv! Og hvorfor er vi så det. Som jeg skrev i mit tidligere blogindlæg, så handler det om, at vi helt fra barn og teenager af, har overtaget nogle andre voksnes meninger om, hvordan det er i orden at tale nedsættende, hadefuldt og negativt til og om os selv. Denne indre stemme kaldes vores indre kritiker.

Jeg vil, som lovet, komme med nogle praktiske små øvelser, som du kan sætte dig og gøre for dig selv derhjemme.

De kloge psykologer siger, at det tager ca 21 dage, at ændre en dårlig vane til en ny og bedre. Med det i mente, så er det super vigtigt i denne proces med selvværdsarbejde, at have de selvkærlige og omsorgsfulde briller på overfor sig selv. Vi har ikke brug for yderligere kritik af os selv, hvis dette ikke lige lykkes i første forsøg. Husk at sige til dig selv “Jeg tager mig selv alvorligt, jeg øver mig og jeg gør mit bedste”. Rom blev som sagt ikke bygget på én dag. Du har øvet dig i mange mange år, på at sige grimme ting om dig selv, så vis omsorg overfor dig selv omkring. Ting tager tid at ændre og du er i en positiv proces. Du har taget skeen i den anden hånd, og er godt i gang med at få ændret på dit fundament.

Øvelse 1: Spejløvelsen

Overbevis dig selv om, at du er noget værd som menneske. Dette gør du på følgende måde.

Se på dig selv med positive og kærlige øjne. Kig dig selv i spejlet. Køb en stak med post-its og skriv så de fem positive kvaliteter, som beskriver dig bedst ned. Én kvalitet på hver seddel. Du kan udvide øvelsen ved at tilføje fem ting du holder af ved dig selv, dit udseende og din krop. Du placerer nu dine ti post-its i to rækker på dit spejl i badeværeslet. Sig budskaberne højt til dig selv i spejlet, hver dag i de 21 dage. Rigtig god fornøjelse:-)

En anden vigtigt ting, som spiller ind på, at dit selvværd er lavt, er din indre dialog.

For at blive mere bevidst omkring, hvordan du taler til dig selv, inden i dit hoved, så findes der nogle små fif til dette.

Øvelse 2: Sæt pris på dine egne indre værdier

Tag et stykke linjeret papir og lav plads til disse spørgsmål, som du skal besvare. Tænk godt og grundigt over dine svar. Kom gerne med flere små sætninger, som du ved, du kunne finde på, at sige til dig selv i din indre dialog. Skriv dine svar ned, på en række under hver af spørgsmålene..

Spørgsmål:

– Hvad siger du til dig selv, når du er faret vild?

– Hvad siger du til dig selv, når du har fået et kompliment?

En eller anden beder dig om en tjeneste. Du har ikke lyst til at sige ja, men gør det alligevel. Hvad siger du til dig selv?

-Du har sovet over dig, fordi dit vækkeur ikke ringende. Hvad siger du til dig selv?

-Du prøver en ny kjole eller jakke. Hvad siger du til dig selv?

– En nær ven/veninde glemmer din fødselsdag. Hvad siger du til dig selv?

-Dit barn eller teenagedatter/-søn svarer grimt igen. Hvad siger du til dig selv?

Er din indre dialog for det meste positiv eller negativ? Det er det denne øvelser, er virkelig god til at sætte lys på.

Hvordan kan jeg så ændre det? Tænker du helt sikkert.

Det kan du ved at starte dit arbejde med, at sætte pris på dine egne indre værdier. Det kræver, at du har fundet dem, og har bekræftet dem overfor dig selv. Det kan man bl.a. gøre på følgende måde.

Lav en afslapningsøvelse i stil med denne.

Sæt dig godt til rette i en stol, og fokuser på dit åndedræt. Sig til dig selv i takt med din vejrtrækning: “Jeg ånder ind, og mærker roen, ånder ud, og føler mig veltilpas….”
Når du er helt afslappet, skal du tænke på en værdi, der betyder noget for dig, og som du forsøger at leve efter i din hverdag.
Prøv om du kan visualisere den, dvs. se den for dig.
Flyt den ind i dig selv.
Tænk over, hvordan du forsøger at efterleve den i praksis.’Visualiser en situation, hvpr du har handlet i overensstemmelse med den.
Genoplev det velvære, du følte.
Erkend din evne til at konkretisere denne værdi.
Ønsk dig selv til lykke med det.
Ven tilbage til din vejrtrækning
Åbn øjnene.
Du kan lave den samme øvelse med en anden værdig og en anden situation.
Kast dig ud i det!
Vær stolt af dig selv!

Man bliver, hvad man tænker,
man bliver det, man ser på,
man bliver det, man lytter til,
man bliver det, man elsker.

Sidste og 3. øvelse: Fokuser på dine styrker

I denne øvelse, skal du skrive en masse positive tanker og svar ned om dig selv, for at styrke dit indre positive billede af dig selv.
Skriv dine svar op og hæng dem gerne et synligt sted i dit hjem. Læs dine “nye” sandheder om dig selv hver dag.

Nævn 10 styrker, som du tillægger dig selv. (stil dem op under hinanden på et papir).
Skriv fem positive og opmuntrende sætninger. De skal være korte og begynde med “Jeg (kan)…..”.
Hvad er dine vigtigste indre og ydre ressourcer?
Hvad lykkes næsten altid for dig?
Nævn nogle af de største succeser i dit liv.

Tag med hvad du kan bruge

Det var alt for denne gang om selvværdsarbejde. Hvis du ønsker at vide mere eller arbejde dybere med dig selv, er du selvfølgelig altid velkommen til at skrive til mig herinde.

Håber i vil bruge mine råd, lad mig endelig gerne høre fra jer, hvad du synes virkelig har virket for dig. Det er dit liv. Du er perfekt, blot fordi du er dig. DU ER NOK! Bare fordi du er dig.

Rigtig god fornøjelse.

Varme hilsner Mette

Like & Share

Du kan kommentere længere nede.

Indlægget er skrevet af

Du kan følge mig her:

Andre indlæg fra Mette

Kærlig Hilsen

Mette Friis

Følg mig på Instagram @mettefriisterapi

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Tanketyven

    Hej Mette! Det er nogle rigtig gode øvelser du har stillet op her!
    Jeg føler jeg er videre fra dette trin om at vende mig til en positiv tankegang om mig selv. Det går selvfølgelig ikke altid perfekt, men jeg er i gang, og god til at fortælle mig selv at jeg er som jeg skal være.
    Synes den sætning du skriver “Du er nok” er så vigtig! Hvis du har tid bør du tjekke hende her ud https://www.instagram.com/louiseamaliejuul/ – hun er nemlig rigtig god til at huske det!

Skriv et svar

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Nu rammer alderen

Klimakteriet, menopausen eller overgangsalderen– ”kært” barn har mange navne…. Personligt synes jeg bedst om ordet menopausen, da ordet

Læs indlægget »