UENS LYST

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Hvad er sexlyst i virkeligheden? Nu må vi have reel fakta på bordet her TAK! Læs med hvis du personligt har oplevet nedsat eller uens lyst, eller måske du bare gerne vil være klogere på emnet, så læs med her.

Fakta om sexlyst

Ganske kedeligt, så handler det om reproduktion af vores gener, i bund og grund ikke en fløjtende fis andet.

Vi er bare dyr, specielt når det handler om sexlysten, der er det vores urhjerne, som “taler” til os.

Vores sexlyst er forskellig lige fra vi fødes. Høj og lav sexlyst findes både hos mænd og kvinder.

Stoffer som styrer lysten

Lysten er styret af forskellige stoffer i vores krop og hjerne. Derfor giver det rigtig god mening, at sexlysten kan gå op og ned, da den påvirkes af forskellige katorer, som bla. alder, ydre og inde faktorer.

Dopamin er et ”lyst”-stof. Det betyder, at vi har lyst til at gøre ting, der er dejlige, rare og gode for os. Når dopaminniveauet nedsættes, kan man opleve nedsat sexlyst og stor træthed.

Testosteron er en vigtig medspiller i gamet, der handler om sexlyst. Testosteron er det mandelige kønshormon og derfor er det ofte også manden, der har højest sexlyst, pga. deres højere testosteronniveau end kvinden. Vi kvinder har dog også testosteron i vores blod, som påvirker vores sexlyst i opadgående retning. Så hvis dette er lavt, kan det muligvis være en årsag til, at sexlysten er faldende eller måske helt forsvundet.

Forelsket og sexlyst

I forelskesfasen oplever mange par, at de er vilde kaniner og sexlysten er højere end den plejer. Her er der som oftest ingen uens lyst og man matcher hinandens sexlyst helt perfekt og alt er symbiotisk.

Når så “normalniveauet” igen rammer og hverdagen indtræder, så kan skuffelsen være virkelig hård. Mange par oplever frustrationer, og ofte tænker den part med lavest sexlyst, at ”der må være noget galt med mig”.

Den i forholdet med den højeste sexlyst er ofte den, der sætter dagsordenen for, hvad der er ”normalt” sexlystmæssigt i parforholdet. Her kan spændingsfeltet nemt opstå.

Når jeres skænderier begynder at handle om, at i gør hinaden forkerte i hver jeres sexlystniveau og i skyld og skam bliver indblandet i jeres diskussioner, så skal man ændre taktik.

Skyld og bebrejdelser er gift for lysten. Derfor kan det hjælpe, hvis i ser på probelemet som “jeres probelem”, og dermed også jeres projekt at løse. Se jer som et team, der spiller sammen, så er i nået et langt stykke vej allerede. Pegen fingre og udskamning, har aldrig fået nogen til at få mere lyst. punktum. 

En lav sexlyst bunder altid i en årsag. Derfor skal man finde årsagen til den lavere sexlyst, her kan en terapeut evt. hjælpe jer på vej.

Det er vigtig for mig at pointere, at det ikke handler om, at i skal nå til det samme niveau af sexlyst, du og din partner. Det handler mere om, hvordan i håndterer forskellighederne og at der er respekt onkr. hinadens forskellighed, også på dette punkt.

Hvad kan jeg som sexolog hjælpe dig med?

Jeg kan hjælpe jer, som har en udfordring med uens lyst til at få en forståelse for hinandens situation og lyst. Jeg kan spejle jeres ståsted og på den måde være 3. manden i lokalet til at sætte spotligt på, hvor skoen trygger, og hvor der kan sættes ind hos jer hver især og fælles. 

Det kan være med til, at gøre jeres sex- og samliv med hinanden lettere på sigt.

Sexlysten kan vi ændre på – heldigvis

Jeg ser det som en stor udfordring, at vores unge mennesker ikke modtager undervisning i sexlyst og hvordan den kan påvirkes i seksualundervisningen.

Grunden til at ens sexlyst enten er stigende eller dalende, er der altid en god forklaring på. Der skal derfor ikke altid så meget til at ændre på de udfordringer der måtte være. Heldigvis.

Vigtigt er det, at finde frem til roden af den manglende sexlyst, før alverdens instanser sættes i gang. Der kan være rigtig mange årsager, både indre og ydre, til at ens sexlyst er faldende eller svingende eller helt udeblivende i en periode. Derfor er det så vigtigt, at få styr på, hvad den bagvedliggende årsag er.

Og der er ALTID en årsag, og den forsvinder ALDRIG ud af den blå luft. Du skal gøre noget andet, for at få et nyt resultat.

Bliv ekspert i din egen sexlyst

Ved at lære dig selv og din sexlyst bedre at kende, fx via terapi, så får du pludselig også lettere ved at regulere den  din egen lyst. Når du er blevet “ekspert” i din egen sexlyst, så bliver det også så meget desto lettere, at fortælle din partner, hvilke knapper han skal trygge på, for at vække den. Se det bliver pludselig ikke så svært igen.

Derfor er det rigtig vigtigt, at stå ved sig selv idet man kaster sig ud i, at blive “ekspert” i projekt sexlyst.

Du må aldrig bare gå på kompromis med din sexlyst og bare lige gøre det for husfredes skyld eller lign, fordi så bliver det nærmest, for ikke at sige helt, umuligt for dig, at lære din lyst bedre at kende.

Hvis du som kvinde har svært ved at mærke din lyst, så er daglige knibeøvelser morgen og aften som øger blodcirkulationen i kvindens køn, et rigtig godt sted at starte. Det du giver dit fokus vokser, og når du kniber, så rettes hende fokus mod hendes køn og dermed også hendes lystcenter.

Et godt fif er, at få dine knib lagt ind på faste tidspunker eller kobl det på en allerede eksisterende vane. som fx når du kører bil eller tager et bad, så husker man det lettere.

De mest almindelige årsager til nedsat lyst

Sexlyst egentlig bare naturens måde, at viderebringe arten homo sapiens til kommende generationer, så arten kan bestå! Vi er faktisk stadig blot i gang med at slå hinanden i hovederne med køller, præcis som for mange 1000 år siden i stenalderen, dog kompliceret af nutidens mange krav fra samfundet og omverden af.

  • Hvis i har et højt niveau af konflikter, så kan dette være med til, at nedsætte sexlysten hos den ene eller begge parter. Ikke alle kan have “make up sex”
  • Hvis du er småbarnsforælder, så er det ligesom at have et 37timers ekstra arbejde, og dette kan flytte fokus og overskud langt langt væk fra sexlyst og sexappeal.
  • Hvis du lider af stress eller depression, så er det ofte en naturlig følge, at sexlysten også kan blive ramt. Snak sammen – med god og respektfuld kommunikation kommer man rigtig langt. Husk, at der er en god grund til at lysten er nedsat –  hjælp hinaden og gå på fælles opdagele, så er der stor sandsynligheden for at i kan få bugt med den nedsatte lyst.
  • Medicin fra lægen, kan også være en årsag til nedsat lyst hos mange kronisk syge patienter. Hvis i har haft en lang pause med ingen sex, så kan det være rigtig svært, at finde tilbage til hvor i var før, den ene blev syg.

Ærlighed er vigtigt, når det kommer til sexlyst og mangel på samme. Hvis i vælger terapi, så kan det være her i teraeutens trygge rum, at du får lukket op og får sagt, hvad den egentlige grund er, uden at såre din partner. 

Måske er din eller jeres viden om, hvad der skal til, for at få sexlysten tilbage ikke så stor og derfor kan det være umuligt, at finde ud af hvad der skal til. Her er mit råd. Søg professionel hjælp eller søg på nettet, der findes en masse godt at hente derinde om hvordan du skruer på din lyst.

 

Håber du er blevet klogere af at læse med her på min blog.

Like & Share

Du kan kommentere længere nede.

Indlægget er skrevet af

Du kan følge mig her:

Andre indlæg fra Mette

Kærlig Hilsen

Mette Friis

Følg mig på Instagram @mettefriisterapi

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Skriv et svar

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Nu rammer alderen

Klimakteriet, menopausen eller overgangsalderen– ”kært” barn har mange navne…. Personligt synes jeg bedst om ordet menopausen, da ordet

Læs indlægget »