Lær om utroskab

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Utroskab

Gennem mit voksenliv og mine parforhold har utroskab generelt været et gennemgående tema for mig. Jeg har nu dog valgt, at jeg vil ændre dette mønster, da det strider kraftigt mod mine værdier som er ærlighed, autencitet og kreativitet. Min uddannelse til sexolog og parterapeut har gjort, at jeg nu bedre forstår, hvorfor jeg har taget de valg jeg har gjort tidligere i mit liv. Dette emne er derfor noget, som ligger mig meget på sinde, at arbejde mere i dybden med og jeg håber det kan give jer en forståelse for, hvad der sker og er på spil, hvis utroskaben er et tema i dit liv.

Flygter du fra dit parforhold?

Det er ganske naturligt, at man på sigt efter mange års ægteskab, kan føle at man kan komme til at kede sig. Det kan der være flere årsager til. En af grundene er ofte, at parret har glemt hinanden og det OS, som ligger i at være i en parrelation.
De føler måske, at de kender alle sider af hinanden, og derfor er de stoppet med at vise ægte nærvær og nysgerrighed overfor sin partner.
Uden denne nærvær forsvinder intimiteten, kærligheden og alt det, som gør parforholder værdifuldt.
De har glemt at vise noget af dem selv hver dag til deres partner. De har bl.a. glemt at vise og dele deres sårbarhed. Alt dette med at få mere intimitet ind i sit parforhold, det vil jeg, i den nærmeste fremtid, komme med et helt seperat blogindlæg om. Så følg med herinde, hvis du er nysgerrig på, at vide og lære mere om dette emne. Fordi dette blogindlæg skal primært handle om, hvordan vi håndterer, når utroskaben banker på døren.

Det er nemlig mere alvorligt end som så, hvis du er begyndt at flygte ud af dit parforhold. Flygter du ind i flirten med andre mænd og muligheder, fordi I sidder fast i det her kedelige, rutinemæssige og “døde” parforhold?
Her vil jeg først komme med tre grunde til at utroskaben kan få plads og derefter fem opstrammere, der kan hjælpe dig til, at blive fri af fristelserne.

Hvorfor og hvornår rammer utroskab?

Utroskab rammer sjældent de sunde og stærke parforhold! Problemet er blot, at ingen forhold er sunde og stærke hele tiden! Der vil altid være perioder i ethvert parforhold, hvor energien er lav imellem parret, og hvor kærligheden overdøves af sure sokker, småbørn og andre praktiske og logistiske problemstillinger.
Det er næsten altid i disse perioder, at vi slipper utroskaben igennem kærlighedens og troskabens barriere.
Mit korteste svar på hvordan du undgår utroskab er derfor: Du plejer og passer dit parforhold, holder kærligheden i live og holder øje med, når kærligheden går i low, og sætter ind med f.es. parterapi eller ekstra samtale med nærvær og intimitet lige præcis der, når det er svært, kedeligt eller ved at være følelsestomt.
Ja jeg ved det! Det lyder så enkelt, men er så svært i praksis. Hvorfor er det så det? Jo det skal jeg sige dig. Der er så mange steder, hvor vi kan falde igennem, hvor vi går skævt af hinanden, og hvor de roller vi har, eller giver hinanden (måske helt uden at vi ønsker det eller er bevidste om det), simpelthen bliver ødelæggende.

Utroskab er et kæmpe emne, som kræver mange ord og uddybende forklaringer, da der også er en tid efter utroskaben, som kræver en længere tilgivelsesproces eller skilsmissemodellen. Disse emner vil jeg ikke berøre i dette blogindlæg, men hvis der er et ønske om at høre mere uddybende om dette emne, så skriv det i en kommentar til mig nederst efter indlægget, så vil jeg bestemt skrive flere indlæg om dette emne.

Jeg vil her blot komme med nogle væsentlige årsager til, at parforholdet ender i dødvande eller krise, som er den allerbedste grobund for utroskab. Dette gør jeg, så du i dit parforhold, kan blive mere opmærksom på, hvad du/I skal arbejde med, at holde fokus på for at bevare jeres kærlige relation intakt.

De tre grunde du skal være opmærksom på

Den ene grund er tabet af kvindeligheden og maskuliniteten i parforholdet! Noget vi sjældent taler om i dag er, at det faktisk er gået hen og blevet rigtig svært at være kvinde sammen med en mand efter forelskelsesfasen er ovre. Kvindens selvstændighed (tjene vores egne penge, blive fri kvinder, egne meninger, eget liv, uddannelse og med egne forældre. og forsørgermuligheder) har gjort, at vi får enormt let ved at miste vores fokus på, at give plads til kvindeligheden eller den feminine energi/essens med et andet ord. Det er dog muligt at bare denne til trods for, at ovenstående er tilfældet, det er blot ikke det, der oftest er tilfældet.
Det jeg ofte oplever i min terapipraksis er, at kvinden føler sig forvirret. Hun kan ikke se og finde den mand hun giftede sig med, fordi han er blevet væk, ligesom hendes egen rolle er utydelig for hende. Hun oplever, at de praktiske opgaver (målorienterede og maskuline energier), mere hjemligt arbejde hendes ansvar for at uddeligere opgaver omk. børn, hjem, det sociale og kærligheden også er blevet hendes ansvar. Hun føler ofte, at hendes rolle bliver som moder, hjælper og ja nogen gange som en mand! Vores roller i dag, er simpelthen enormt styret af den maskuline energi. Derfor er tabet af den maskuline og feminine rolle parret imellem, det der er årsagen til, at der sker en følelse af identitetstab. identitetsfølelsen er den, det der gør, at vi føler os hele, som den kvinde du er, som den mand jeg er. At ære og beholde fokus på at bevare denne forskel mellem jer er bare en af vejene til kærligheden og væk fra utroskab.

Den anden grund er, at vi sjældent er bevidste om de følelsesmæssige ar, vi bærer rund på fra barndommen. Vi mangler simpelthen, at sætte lys på det, som står i vejen inden i os, samt mod og energi til at blive og arbejde os igennem al vreden, svigtet, såretheden, trætheden og håbløsheden for at finde glæden og gløden i parforholdet igen.
Hvem vi er, ser vi først rigtigt, når vi har været i et langvarigt parforhold. I det lange parforhold opdager vi, hvor vores sorte huller (fra barndommen) er. Ingen steder bliver man så udfordret som her, sammen med en anden, som forventer, at man lukker ham ind i sit helligste, sit hjerte, sine sårbare erindringer og sin seksualitet. Her kan du vise dit stærkeste lys og dit værste mærke. Det kræver mod, men når det sker, så er det magisk og så sker den dybe connection og intimitet.
Men…. når så der er krise, hvad sker der så?
Så giver vi alt for hurtigt op uden at gå i dybden! Vi konstaterer blot, når vi er blevet såret, svigtet eller skuffet nogle eller et utal af gange, at dette ikke virker. Nogle er hurtige til at pakke deres gode ting og gå, simpelthen forlade scenen/parforholdet og gå til det næste. Hvis ikke der når at ske utroskab, som en del af bruddet.
Det vi glemmer i vores flugt er, at nissen ofte flytter med os. Vi glemmer simpelthen, at det nye forhold vi går ind i, sikkert heller ikke vil tilfredsstille os på sigt. Vi kommer til at shoppe fra forhold til forhold, fordi vi ikke får set på, hvad der ligger til grund for den manglende lyst til at comitte sig. Vores huller, dybder og savn er nemlig ofte grundlagt i barndommen. Disse kan kune heles og fyldes ved at udforske de følelser, der skaber problemer igen og igen i vores parforhold. Hvis vi glemmer at kaste lys over dette meget vigtige felt, så vil de fleste parforhold med tiden komme til at føles forkerte og ikke tilfredsstillende.
Måske du tænker, at det lyder meget terapeutagtigt, at skrive sådan. Til det har jeg kun at sige. det har du fuldstændig ret i. Der er nemlig ikke noget lavt gærde du kan springe over her. Så nu siger jeg det du helt sikkert ikke gider høre….
Du er altså nødt til at lære dig selv at kende til bunds for at kunne få et tilfredsstillende livsvarigt parforhold uden at lade dig friste af utroskab som en flugtvej, Hvis det er, hvad du ønsker, er der kun én vej: Du må arbejde med din egen udvikling – og det kan kun startes for sent! Sæt i gang….

Den tredje grund er nemlig, at vi ofte bruger utroskaben som en flugtvej fra noget andet. Vi tager det, so, ved første øjekast virker som den nemmeste udvej, væk, i stedet for at blive og kæmpe i forholdet. vi lader kærligheden tørre ud i stedet for modigt at blive og kæmpe for kærligheden og se dæmonerne og alt det besværlige i øjnene sammen med vores partner.
Vejen ud via utroskaben er dog ofte en vej ud af og væk fra os selv. Væk fra de behov og smertelige følelser, der ikke bliver dækket. Der hvor vi føler os så meget trængt op i en krog, at vi bliver nødt til at flygte. At starte et skænderi er i øvrigt også tit en flugt væk fra intimiteten og kærligheden, og sjovt nok dermed væk fra det, man egentlig ønsker sig allermest. Vidste du det?
En ting vi kan gøre for at undgå disse scenarier er, at vi skal øve os i at afstemme vores forventninger til hinanden og vores parforhold. Vi skal øve os i ikke at håbe, ønske og forvente UDEN at afstemme det med vores partner. Fordi hvis vi gør det, så er der dømt fiasko på forhånd. Det giver os nemlig god grubund for at få endnu en god undskyldning for at flygte følelsesmæssigt – f.eks. ind i utroskab.

Gør dig fri af fristelsen på fem måder

Hvis du pt går og føler dig fristet til utroskab lige nu – så er her mine forslag til de overvejelser og handlinger, du kan foretage, inden du kaster dig ud i det;
1) Find ud af dine motiver

Der er altid en grund til, at du er fristet til at være din partner utro. Læs med her:
– din lyst til en anden kan altid vokse, hvis du går og keder dig lidt i dit liv.
-den kan skyldes at du kæmper med lavt selvværd og har brug for bekræftelse, din flirt giver dig.
-måske er det frygten for, at din partner er på vej væk, og måske han er mere interesseret i en anden, og derfor har du brug for at gøre ham jaloux – og interesseret igen?
-den alvorlige grund kan være, at du selv er kommet i tvivl, og at jeres fælles mål er kommet ud af syne for dig?

Spørg dig selv: Hvorfor er jeg fristet lige nu? Undersøg hvilke aspekter af dit liv, dit parforhold, dit arbejde, din fritid, dit forhold til dig selv og din krop der trænger til mere lys og kærlighed.
Mit råd er ikke, at i sætter jer ned og bebrejder hinanden for den mangelende interesse i hinanden. Det er i min optik aldrig den andens skyld, at du lod dig friste. Tag hellere emnet op hos en terapeut i et trygt rum.

2) Find ud af dine behov
Find ud af, om du virkelig vil din kæreste nok, og om det er derfor, du er fristet til at være utro. Prøv at stille dig selv følgende spørgsmål for at finde frem til dine behov.

Hvad er det, du har behov for:
-Sikkerhed? Varme?
-Et fantastisk sexliv?
– Måske du har et behov for at give. Du vil gerne tilbage til den ubetingede kærlighed og forelskelse. Måske du savner den side af dig selv, som den person, der giver din kæreste alt og nød det?
– Måske er du, uden at lægge mærke til det, blevet den der kræver?

Det er selvfølgelig vigtigt at overveje, om din kæreste nogensinde vil være i stand til at indfri dine behov. Men det er mindst lige så vigtigt at spørge sig selv om; er din kæreste stadig vigtig for dig? Lader du ham/hende fortsat være vigtig i dit hjerte? Eller er du via din flirt eller en seksuel kontakt med den anden i gang med at lukke dit hjerte for partneren og åbne det for en ny?

Når vi står med et ben halvvejs på vej ud af det etablerede forhold, så har vi en tendens til at tale med vores nærmeste, som giver os ret i, at han/hun jo heller slet ikke giver nok opmærksomhed til dig. Dem som bakker dig op. Her er mit råd blot lige det modsatte til dig der er på kanten af utroskab. Mit råd er: Tal med én, du ved, er uenig med dig om flirt og utroskab. Så længe du dagdrømmer om den anden og dine flirtende tanker om den anden får frit spil i din hjerne, kan det let udvikle sig til en rosenrød og helt urealistisk fantasi. Men sådan bliver det sjældent. Det er vigtigt, at du får alle aspekter med, så åbn dig og vær ærlig over for en, som vil tale dig imod, så du kan få et realistisk livstjek. Hvordan tænker du det vil være at dele noget så sårbart som utroskab/flirt eller romace, med en som ser tingene med andre briller end di selv? Er du klar til det? Er du villig til at få rusket op i dine tanker? Hvorfor? Eller hvorfor ikke? Forstår du at det er vigtigt for at du kan vælge frit og ikke vælge noget fra (fx det dårlige parforhold), men til (håbet om et bedre forhold)?
Tal med nogen om fristelsen – brug evt. en terapeut med holdninger til ægteskab og parforhold, så du kan få vendt alle aspekter. Det fantastiske ved en terapeut er, at du kan være helt ærlig, terapeuten ligeså, da ingen af jer har noget i klemme.

3) Gør noget ved din fristelse
Når du er blevet klar over, hvor hunden ligger begravet, er det på tide at tage fat i problemet. Hvis du flirter for at booste dit selvværd f.eks., så find andre måder at få et bedre forhold til dig selv og din krop på. Her findes der utallige muligheder at gribe ud efter: kvinde/mandegrupper, dyrke sport, spise sundt, tal med vennerne om problemet og løsninger (du er sjældent alene), læs bøger om emnet, gå i terapi, selvhjælpsgrupper.

Brug også din energi på, at få sparket mere glød og liv ind i dit forhold. Invitér din kvindemand på den date, du drømmer om med den anden, flirt med hende/ham i stedet for og tag initiativet til de dybe kys og de samtaler, som du savner!

4) Undgå din flirt
Gør det lettere for dig selv og undgå hende/ham, der måske frister dig, så falder du ikke så nemt i og knalder udenom. Kan hun/han ikke undgås, så sørg i det mindste for, at undgå de situationer, hvor du kan blive fristet til at flirte med vedkommende.

Hvis han skriver sms’er/mails/snaps eller lign til dig, så lad være med at læse dobbelttydigheder i dem, hvis de fortsætter. Endnu bedre, sæt mails til at blive slettet og bloker vedkommende på sms og andre sociale medier.
Det er ikke en god idé med, “vi skal liiige tale sammen” – som venner. Erfaring fortæller mig, at det tager mindst et halvt år, før man kan ses KUN som venner, hvis man har haft noget rart sammen.
HUSK på. Det kræver en enorm viljestyrke, at komme ud af utroskaben, men det kan lade sig gøre. Vær opmærksom på, at selvom jeres flirt aldrig blev til mere, er det helt almindeligt, at du kan føle det lidt som om at du har kærestesorg, hvis flirten ophører. Det er helt ok at være ked af det eller vred, for det ER enden på et muligt forhold, også selvom det aldrig blev til mere.

5) Luk døren helt, før du åbner en ny
Ligegyldigt om du lige nu er helt opslugt af en ny flirt, som virker som den helt perfekte for dig, skal du gøre op med dig selv, hvilke signaler du giver denne måske kommende partner?
-At du er en, man ikke kan regne med?
– At du hæmningsløst flirter med og måske er utro, selvom du er i et forhold?
– At du er en, der gladelig lyver, for at I kan være sammen og altså er en løgner?

Det er aldrig let at forlade en kæreste, men vælger du at beslutte dig for det, så forlad ham, før du åbner dig for den næste – det skylder du både ham og dig selv.
Så mit råd er: Stop flirten. Måske du alligevel ender med at blive opdaget i din utroskab/affære og så kan det alligevel få alvorlige konsekvenser for jeres forhold. Så er du klar til at håndtere efterspillet, og er du klar til at være en, du ikke selv ville være gift med?

Mit sidste ord på vejen til dig, der måske flirter lidt mere end godt er. Den ultimative måde at undgå at få lyst til utroskab på, er selvfølgelig ved at forebygge, at den opstår – eller med andre ord at vedligeholde dit parforhold. Hvis det kører som smurt, er chancen for, at du bliver forelsket i en anden, bare meget mindre.

Varme hilsner Mette

Like & Share

Du kan kommentere længere nede.

Indlægget er skrevet af

Du kan følge mig her:

Andre indlæg fra Mette

Kærlig Hilsen

Mette Friis

Følg mig på Instagram @mettefriisterapi

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Skriv et svar

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Nu rammer alderen

Klimakteriet, menopausen eller overgangsalderen– ”kært” barn har mange navne…. Personligt synes jeg bedst om ordet menopausen, da ordet

Læs indlægget »