Selvværd: Få dit indre lys til at skinne kraftigere.

Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Selvværd er til at arbejde med.

Selvkærlighed er i min optik et emne, som aldrig går af mode at beskæftiige sig med. Derfor vil jeg med jævne mellemrum skrive lidt om emnet. Personligt støder jeg ofte ind i situationer, hvor mennesker har svært ved at se, at deres problemer med deres ydre og accepten af deres ydre som den er (uperfekt i forhold til det stereotype kvindebillede medierne fremstiller, hvor alle helst skal se ud på samme forholdsvise ens måde), ligger i accepten af dem selv som de er. Det indre arbejde og selvværdsarbejde er vejen til bedre accept, tro på dit værd og at du er god nok, præcis som du er.
Jeg har selv arbejdet meget med at lære at elske mig selv, som jeg er. Det er en on-going proces, som i min optik aldrig slutter.
Vi har alle dage hvor vores selvhad, ensomhedfølelse, forkerthedsfølelse eller negative tanker har overtaget i os. Også mig.
Jeg har. via min personlige lange rejse, lært at slippe de negative tanker og følelser langt hurtigere nu end tidligere, hvor processen var langt mere automatiseret og ubevidst for mig.

Tjek dit selvværd

Hvordan gør du så det Mette, tænker du måske? For at kunne give dig svar på dette, er det i min optik vigtigt først at få tjekket, om du går og har et lavt selvværd. Det kan du tjekke, ved at svare på nedenstående spørgsmål, som, hvis du kan svare ja til en del af dem, kan finde ud af, om du fortsat har noget at arbejde med omkring dit selvværd.

Spørgsmål:
Er du optaget af hvad andre mennesker tænker om dig?
Kritiserer du tit dig selv og tænker ikke altid du er god nok?
Har du svært ved at gå til bageren uden make up?
Forsvarer du dig?
Står du tit foran spejlet og kritiserer dig selv, eller synes der er noget galt med dit udseende?
Tænker du tit noget negativt, når du ser dit ansigt i spejlet?
Har du svært ved at tage svære samtaler med andre?
Har du svært ved at bede om hjælp?
Har du svært ved at sige nej til andre?
Undertrykker du ofte dine behov og pleaser andre end dig selv?
Har du svært ved at være alene?
Har du travlt med at få andre mennesker til at tro at du er lykkelig?
Har du brug for andres bekræftelse, og synes du, at du får for lidt af den?
Sladrer du tit om andre eller taler du dårligt om andre?
Er du blevet mobbet i skolen, så dit selvværd er blevet ramt?
Er du blevet svigtet i barndommen?
Løber du efter en partner som ikke vil ha dig?
Sammenligner du dig ofte med hvad andre har og ikke har, både i forhold til ting og udseende?

Måske der var noget du kunne svare ja til? Måske ikke?

Accepter din krop som den er.

Jeg tror på at vejen til bedre selvværd også går gennem accepten af hele din krop incl. dig selv som seksuelt væsen.

Sex er dejligt…
Et godt sted at starte er ved at fortælle dig selv, at sex er dejligt. Hvis du overbeviser dig selv om, at der er sådan det er, så giver det dig højst sandsynligt bedre sexoplevelser og dermed også en større accept af dig selv, som seksuelt væsen.

Skam på onani…
Hvis du har skam på onani, dvs. du får en skamfølelse inde i din krop, efter du har fået orgasme fx. Dette gør, at vi ikke vil røre ved vores egen krop(så meget, som vi egentlig har lyst til) og vi derfor ikke særlig godt ved, hvad vi kan lide og ikke lide! Dette gør det også svært, at formidle videre til sin eventuelle partner, hvad man kan lide og hvad der føles dejligt, da ens egen erfaring er sparsom og ikke forbundet med nydelse. Hvis du lider af skamfølelse, så findes der råd sødeste dig. Vejen ud af skammen går gennem din nysgerrighed. Vær nysgerrig på hvad du kan lide.
Seksuelle handlinger er med til at opbygge kvindens feminenitet og hjælper hende med at finde hendes kvinderolle, den hun trives med. Det modsatte gør sig gældende for mændene omk. deres maskulinitet.

Lær af dine erfaringer.
Vi lærer af vores erfaringer (gode som dårlige) gennem hele livet også de seksuelle. Der var en klog mand der kom med følgende udtalelse Tal Ben-Shaher “learn to fail or fail to learn”. Derfor bliver du nød til at turde være nysgeriig og turde fejle, for at kunne lære her i livet.

Gør hvad du føler glæde ved.
Arbejde med selvkærlighed
Det er vigtigt at gøre noget godt for sig selv, også når man ikke synes man lige “skal”!
Det er ekstremt vigtigt at gøre noget man finder glæde ved og ikke kun gør af pligt.
Derudover skal du gøre noget der er godt for din krop og som føles rart.

Det kunne fx være følgende:
Lær dine stresssymptomer at kende og forpligte dig til at reagere på dem. (Kort lunte skaber distance, jeg vil gøre mit bedste for at reagere anderledes)

Give sin krop positiv opmærksomhed. Fokus på hele kroppen ikke kun kønsdele! Kroppen er et stort seksuelt organ som fortjener opmærksom også i en travl hverdag.

Tag sit helbred alvorligt: motionere regelmæssigt, spise og drikke sundt.

Brug tid på at være sammen med andre mennesker der betyder noget for dig. De mennesker man vokser lidt af at være sammen med og vokser i relation til, de kan være med til at flytte dig i metalt i en mere positiv retning.
Tænk tilbage på situationer i dit liv, hvor du har følt dig elsket i dit liv.

Savner du kærlighed: tænk over, om der er noget du selv kan gøre for at opleve mere kærlighed. Øv dig i at fylde dig selv op med det du føler andre skal give dig, for at du kan blive mere hel indvendigt.
Lav fx små positive post-its og hæng dem op på dit spejl. Sig dem højt til dig selv hver eneste dag, hver gang du står ved spejlet.
Du kan fx skrive “jeg er værd at elske”, “min mening er vigtig i denne verden”, “jeg er god nok præcis som jeg er”, “jeg er smuk” eller “jeg er nok!” Disse er blot forslag, Du har helt sikkert nogle meget bedre, som passer lige til dig. Dem bruger du bare.

Brug tid i din feminine intuitive energi/essens. Dans, mal, tegn, syng, indret dit hjem eller vær i naturen. Og husk, øv dig i at gøre det uden at have kritik på dig selv og din præstation. Hav istedet fokus på den følelse det frigør inden i dig selv.

Ovenstående forslag er blot ideer. Hvis du har andre gode forslag, så brug endelig dem istedet for.

Dårlige oplevelser.

Hvis du måske har nogle virkelig dårlige oplevelser med i din bagage, så vid, at de oplevelser er at sammenligne med ar – de fortæller os, hvor vi har været – ikke hvor vi skal hen. Læg dit fokus mere i nuet. Nyd det gode der er og eksisterer lige nu.

Jeg håber du er blevet lidt klogere på hvordan du finder frem til, om du har et selvværd, som trænger til et eftertjek men også, nogle fif, som du kan tage med dig, og bruge i dit liv nu og her.

Husk, ingen kan være dig, du kan aldrig erstattes. Du er ganske unik som du er og nyd dig selv mens du er her.

Håber du fortsat har lyst til at læse med og lære mere om dig selv på mange planer. Jeg lover jeg kommer med mere nemlig. I slipper ikke!

Varme hilsner Mette

Like & Share

Du kan kommentere længere nede.

Indlægget er skrevet af

Du kan følge mig her:

Andre indlæg fra Mette

Kærlig Hilsen

Mette Friis

Følg mig på Instagram @mettefriisterapi

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Skriv et svar

Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Nu rammer alderen

Klimakteriet, menopausen eller overgangsalderen– ”kært” barn har mange navne…. Personligt synes jeg bedst om ordet menopausen, da ordet

Læs indlægget »