Tænk før du taler tak

Tænk før du taler tak - kvinderudenfilter
Picture of Tatjana

Tatjana

Typiske kommentarer du hører som gravid, som kunne have været… omformuleret.

En graviditet er den lykkeligste og samtidig sværeste tid i en kvindes liv. Det er et kontroltab uden lige og man vil derfor gerne fyldes op med gode erfaringer og minder – selvom det til tider kan være svært. Hormonerne raser i kroppen og en uskyldig kommentar fra en nær eller fjern, kan hurtigt blive fokusset for den gravides hverdag. Derfor har jeg forsøgt at lave denne lille manual til dig der har en/et kæreste, veninde, familiemedlem, kollega eller relation til en gravid, hvori nogle af de irriterende, dumme, sjove kommentarer du kan sige til hende, er nævnt – og en måde, hvorpå du kan omformulere kommentaren til noget brugbart.

1. ”Du er godt nok stor”, sagt med måbende mund og store øjne
Nu er jeg 22 uger henne i min graviditet, og ja, i starten brokkede jeg mig over at maven ligesom ikke rigtigt ville dukke op, men det betyder ikke at du må sige at jeg er stor på den måde. Du siger med andre ord at jeg ligner en hval, der har spist en anden hval!
– Spørg i stedet ind til min termin, fortæl mig at det klæder mig eller at jeg har den famøse graviditetsglød – opløftende og positive kommentarer, der giver mig glæde ved at have følelsen af en alien indeni.

2. ”Bare vent..”
Okay.. Jeg er en kvinde, der i forvejen har en vis frygt for hele ankomst seancen og hvad denne indebærer, så jeg har måske ikke brug for at vide flere skrækhistorier/skrækscenarier op til fødslen. Misforstå mig ikke – jeg vil rigtig gerne høre om andres fødsler og hvilke følelser, der var involveret herunder, men spar mig for de forfærdelige detaljer om smertehelvedet, revner på alle led og kanter mv. Fødslen er en personlig og intim handling mellem mor, barn og partner og alle fødsler er forskellige. Du kan derfor ikke forudse, hvordan min erfaring med en fødsel bliver.
– Fortæl derimod at du gerne vil lægge ører til efter eller spørg om der er noget jeg har lyst til at vide.

3. ”Nyd din søvn mens du har muligheden for det”
5 ord til den kommentar: Søvn afbrydes også i graviditeten! Selvfølgelig ikke på samme tider eller måder, men jeg vågner altså tit i graviditeten, enten pga. det sædvanlige toiletbesøg omkring kl. 5 eller fordi drømmene i en graviditet er helt vanvittige. Nå ja, nogle gange også fordi jeg er sulten.. Hvordan indhenter man i øvrigt søvn eller nyder den mere end normalt? Gode råd modtages da gerne på den front, når nu jeg ikke er en del af den klub af kvinder, som åbenbart kender til den hemmelighed.
– Du kan igen, i stedet for at fokusere på de negative aspekter ved at få barnet, forsøge at give mig de positive facts ved mangel på søvn. Eksempelvis at jeg får mulighed for at putte med min lille datter eller bare det faktum at jeg er blevet mor, gør det det hele værd at miste søvn for.

4. ”Er det nu ikke bare hormonerne der taler?”
Er der noget jeg er træt af at høre, specielt fra mænd, så er det at mine hormoner er skyld i næsten alle sure, triste eller sindssyge følelser jeg får i dagligdagen. Jo, jeg har hormoner der raser rundt i kroppen, men nej, jeg er stadig et rationelt menneske, som er fuldt berettiget til at føle som jeg gør – uden at det er hormoner!
– Overvej inden kommentaren flyver ud af munden på dig, om jeg måske kunne finde på at blive sur over selvsamme ting FØR jeg blev gravid. Svaret er som oftest, JA.

5. ”Er du sikker på det er en god idé at spise eller drikke det dér?”
Jeg sætter virkelig pris på din bekymring, men at være gravid er ikke ensbetydende med at jeg skal forbydes alt. Nej, jeg må måske ikke drikke ligeså mange kopper kaffe jeg måske har lyst til og jeg ved også godt at pizza ikke er det mest nærende måltid, men med sund fornuft kommer man altså længst. Var pizzaen sund før graviditeten? Højst sandsynligt ikke..
– I stedet for at lege sundhedspolitiet, så vær i stedet min partner in crime. Nyd den kop kaffe eller det stykke pizza med mig eller spørg mig, om det var ligeså godt som jeg havde håbet. Jeg dømmer heller ikke dig for, hvad du propper i kæften til tider – gravid eller ej.

I bund og grund handler det om at tænke sig en ekstra gang om og samtidig tænke over, om det nu er dit eget behov du får dækket ved at slynge sådanne kommentarer ud eller de rent faktisk gavner modtageren.

Indlægget er skrevet af

Du kan følge mig her:

Andre indlæg i denne kategori

Kærligst Tatjana

Følg mig meget gerne på

Skriv et svar

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.
Picture of Tatjana

Tatjana

Mit navn er Tatjana Kristensen, jeg er 34 år og bor til dagligt sammen med træmanden Jakob i vores evige renoveringsprojekt på landet og er mor til 2 – en mellemstor og en mini tornado.

Tatjanabreitenstein er en personlig blog om livet som mor, kvinde i 30’erne og masser af hverdagsliv, med alt hvad det indebærer af skønne oplevelser, madeventyr, svære tanker og kreative indslag – selvfølgelig krydret med en god portion humor og masser af ærlighed.

Velkommen til, smid stængerne op og føl dig hjemme i mit univers.

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg