Er du gået hen og blevet corona-fed?

Picture of Monique Westermann

Monique Westermann

Så er du ikke den eneste. Selv er jeg næsten blevet 10 kg tungere, efter krisen startede. Her er mine bud på hvorfor så mange tager på lige nu, samt hvordan man kan forhindre det.

Måske har du bemærket, at dine førhen løse jeans, nu sidder strammere. Eller at du, ligesom jeg, ikke kan være i halvdelen af tøjet i dit klædeskab længere.
Jeg kan desværre ikke kun give coronakrisen skylden, for alle de ekstra kilo der nu sidder på sidebenene af mig. Grundet forskellige mentale problemer og svære følelser (som jeg snart vil komme nærmere ind på i et andet blogindlæg), har jeg i gennemsnit taget fem kilo på om året de sidste to år. Men på blot omkring TO måneder, mens coronakrisen har stået på, har jeg taget OTTE kilo på. Det er næsten en fordobling af hvad jeg forhen tog på, PÅ ET ÅR!
Derfor har det sat tankerne igang hos mig. Både hvad det kan skyldes at folk, deriblandt mig selv, tager på i disse tider og hvordan man kan forhindre det.

“Som bevist får man større trang til fedt og søde sager, når man er under stress, da det sympatiske nervesystem buldrer derudaf.”

Mit bud på vægtøgningen er, at den katastrofe lignende stemning, der er blandt folket i disse tider, påvirker os alle hver især, med en mere eller mindre grad af stress-tilstand (bevidst og ubevidst). Utryghed og usikkerhed er de største stress faktorer. Som bevist får man større trang til fedt og søde sager, når man er under stress, da det sympatiske nervesystem buldrer derudaf. Din krop frigiver flere hormoner og er på overarbejde, hvilket gør at din krop begynder at mangle sukker og skriger efter det. Derfor har det også en dulmende effekt.
Problemet er bare, når vi begynder at bruge det som en undskyldning eller trøst. Når man gang på gang dulmer med usunde ting, at det går hen og bliver en vane. Udover det, så jo mere vi er hjemme og keder os, des sværere er det at holde sig fra den slags dulmende “hygge”.

Men nok om grunden til hvorfor vi spiser mere usundt og til hvad man kan gøre for at forhindre det.
Det jeg selv har gjort, er, først og fremmest at få øje på hvad mine mønstre og vaner er. Altså begyndte jeg, at lægge mærke til hver gang, jeg fik lyst til noget usundt. Derefter finde ud af hvilke følelser, der fik mig til at ville have det og finde ud af hvad min krop egentlig havde behov for.
Eksempler og løsninger kan feks være:

“Jeg får lyst til usundt, når jeg er…”

  • Træt
    Løsning: jeg skal hvile mig
  • Stresset
    Løsning: jeg skal lave nærende aktiviteter.
  • Ked af det
    Løsning: jeg skal tale med nogen.

For at gøre det endnu nemmere for dig selv, så du ikke falder tilbage i de gamle vaner, kan du sørge for, at dit blodsukker er nogenlunde stabilt. Det gør du ved at spise cirka hver tredje time. Udover det, er det nemmere at holde sig fra noget, som ikke er let tilgængeligt. Så tøm skuffer og skabe for fristelser og skift dem ud med sundere alternativer. Spis godt med frugt og planlæg bestemte dage, hvor det er tilladt, at spise kage og guf. De dage er vigtige for, at det hele ikke skal gå op i kalorier eller blive surt og kedeligt.

Jeg har fulgt disse råd og tankemønstre i et par uger nu. Har derved fået stoppet vægtøgningen og har endda tabt mig en smule, selv uden træning. Fremadrettet vil jeg dog også begynde at træne, for hurtigere vægttab. Jeg ved at der vil være dage, hvor det føles ekstra hårdt, hvor man ryger i og hvor man vil føle sig opgivende. Men fat mod – man når aldrig sine mål, hvis ikke man fortsætter. På den lange bane er jeg sikker på, at det nok skal lykkes!
Jeg vil holde jer opdateret og ønsker jer held og lykke med at opnå jeres mål.

Hold jer friske og raske derude. Tak for at læse med. 🙂

Monique Westermann

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Skriv et svar

Picture of Monique Westermann

Monique Westermann

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Mit vægttab

Fra trøstespisning og vægtøgning pga medicin til livsstilsændring, og hvordan jeg gik fra 88 til 69kg på fire

Læs indlægget »