Kom igennem en juledepression

Picture of Monique Westermann

Monique Westermann

Julen er opreklameret. Allerede fra november måned bliver vi bombaderet med reklamer, billeder, musik osv. der får os til at tro, at julen skal se ud på en bestemt måde. På denne tid af året er det derfor ganske normalt, at føle sig nede og ensom. Især med corona pandemien, der gør os mere isoleret og måske går glip af ting, vi plejer at forbinde med jul. Man kan gå rundt med en masse bekymringer og angst, uden at være bevidst om, at være ramt af en juledepression.

For de fleste af os, som er omgivet af julehygge, glade sange i radioen, julefrokoster, gaver og folk som ønsker os en glædelig jul, føles det fantastisk og hyggeligt, mens for ensomme mennesker, kan det være en svær tid af mange grunde. Hvad enten man har mistet én man holder af, har mentale udfordringer, bor langt fra sin familie og venner eller i det store hele lever isoleret.

Juledepression siden teenage årene

I mit tilfælde, har juledepressionen ramt mig hvert år, siden mine teenage år. Mine forældre blev skilt da jeg var 13 og julen har siden da, været splittet i min familie. Desuden boede vi langt fra hinanden, så muligheden for en fælles jul med hele familien, var en udfordring at få til at hænge sammen. Derudover kæmper jeg mine egne kampe, med blandt andet depression, angst og PTSD, der har resulteret i en isoleret hverdag.

I år satte jeg mig for at have fokus på at ændre tankemønstre, såsom den årlige juledepression. Fokus på hvad jeg selv kan gøre for at ændre dette, eller om ikke andet gøre det nemmere at komme igennem.

Hvis der er noget jeg har lært fra selvrefleksion, er det, at der er mange faktorer der spiller ind, som kan trigge angst og gøre os ensomme op til jul, eller enhver anden tid. Vigtigheden i at lære vores egne psykologiske adfærdsmønstre, er for at skabe overblik, så vi kan lære at vælge at reagere anderledes.
For mig handler julen ikke om religion, men om at reflektere, taknemmelighed, næstekærlighed og glæde. Og vi KAN alle vælge at være glade.

Første skridt er bevidst nærvær. Når vi er bevidste om det der trigger vores negative reaktioner, kan vi oftest bedre vælge at tilgive (os selv og andre) og vende fokus på det der er vigtigt for os og være i nuet.

Det er alt for nemt at sammenligne os med andres liv samt omstændigheder. Måske tænker du at du vil få det meget bedre, hvis nu du bare havde mere energi, flere penge til gaver, mere kvalitetstid til familien og venner, havde pænere tøj, så ud på en bestemt måde osv. osv. Vi føler os ofte nødsaget til at bukke under for forventningerne der er til højtiderne, såsom julen. Forsøg at slippe ‘offer-rollen’ og vær i stedet autentisk. Træf valg ud fra det der gør DIG glad. Sæt dine egne regler for hvordan julen fungerer bedst for dig. Sig til og fra og undgå at føle dig nødsaget til at gøre noget, der påvirker dig negativt, som for eksempel at tilbringe tid med folk, som ikke er godt selskab eller bekymre dig om penge.

Overblik over nærende ting du kan gøre for dig selv:

 • Forstå dine negative tankemønstre og det som trigger dig. Find metoder til at håndtere dem bedst muligt, ved at fylde din tid ud med nærende ting, der vil bryde den negative spiral.
 • Vær autentisk. Spørg dig selv ‘Hvad vil jeg have?’, ‘Hvad har jeg brug for lige nu’.
 • Tilpas julen efter dine behov og hvad der er realistisk.
 • Spis dig glad i sundere kost og undgå (for meget) alkohol.
 • Accepter at det er helt okay at have en alternativ jul.
 • Undgå isolation. Snak med nogen hver dag, hvis ikke fysisk, er samtaler online eller et telefonopkald også givende.
 • Bevægelse. Gerne i naturen!
 • Frivilligt arbejde. At hjælpe andre der er dårligere stillet, kan sætte tingene i perspektiv.
 • Bevidst nærvær og grounding. Eventuelt en gåtur, for at gåturen i sig selv, åndedrætsøvelser, meditation, lyt til musik der får dig til at føle dig rolig og godt tilpas.
 • Føl efter og giv dig selv lov til at tage pauser.
 • Ræk ud og spørg om hjælp. Især hvis der er tale om mentale problemer, sorg eller du sidder alene til jul. Der er mange hjælpelinjer med mulighed for rådgivning samt arrangementer, for de som er alene eller mangler støtte i julen.

https://www.rodekors.dk/jul/julevenner?

Monique Westermann

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Skriv et svar

Picture of Monique Westermann

Monique Westermann

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Mit vægttab

Fra trøstespisning og vægtøgning pga medicin til livsstilsændring, og hvordan jeg gik fra 88 til 69kg på fire

Læs indlægget »