De her dealbreakers?

-en liste over ting, som vil være en dealbreaker for dig i et parforhold? Hvorfor fokuserer vi på dealbreakers? Har du en liste over ting, som vil være en dealbreaker for dig i et parforhold?

Det er der mange, der har. Listen over negative karaktertræk, som vi går udenom, når vi søger en partner, er endda blevet systematiseret i nye undersøgelser fra flere universiteter i USA, Singapore og Australien. Undersøgelserne viser også, at vi lægger større vægt på dealbreakers end dealmakers, dvs. de positive kvaliteter, som vi håber på at finde i en partner.

Mennesket er generelt indrettet på en sådan måde, at vi hellere vil undgå risici end at opnå gevinster. Det betyder, at vi lægger mere mærke til, hvad der er galt med en potentiel partner, end hvad der er godt.

Det er klogt at være opmærksom på dealbreakers, men hvis vi har irrationelle dealbreakers, kan vi risikere at miste en potentielt god partner.

Tænk over dine egne dealbreakers. Hvilke af dem har rent faktisk betydning? Der kan være vigtige dealbreakers, og der kan være småirriterende træk, som hvis han har en mærkelig tøjstil, skæve tænder, snakker for højt, har svedige hænder eller staver dårligt. Hvilke af dine dealbreakers er fornuftige, og hvilke vil være irrelevante, hvis nu han viser sig at være fantastisk efter den første tid, som kan være præget af nervøsitet og usikkerhed?

Frem for at fokusere på irrelevante dealbreakers, kan det være en fordel at fokusere lidt mere på dealmakers. Hvilke positive sider skal din partner have? Venlighed, intelligens, humor?

EMOTIONEL INTELLIGENS SOM DEALMAKER.
Forskning viser, at især ét træk ved en mand har afgørende betydning for, hvor succesfuldt et parforhold er.

Et parforhold er mere tilfredsstillende og har mindre risiko for at gå i opløsning, hvis manden er emotionel intelligent. Faktisk er det afgørende, at begge partnere i et parforhold er emotionel intelligente, men vi kvinder er faktisk generelt dygtigere på dette punkt.

Emotionel intelligens kan kort sagt siges at være evnen til at identificere og håndtere egne og andres følelser.

En mand, der er emotionel intelligent, vil generelt være interesseret i dine følelser, og hvordan du har det. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at han udtrykker sine følelser på samme måde, som du gør. Han vil for det meste være interesseret i at lytte til dine ønsker frem for at blive defensiv, kritisere el.lign. En emotionel intelligent mand vil generelt prøve at forstå din indre verden, din side af sagen, og han vil være villig til at indgå kompromiser.
Jeg vil dog understrege, at det også er vigtigt, at du som kvinde kan udtrykke dine ønsker og behov på en god måde. Hvis du giver udtryk for dine ønsker og behov på en ikke-bebrejdende måde, hvor du bliver på din ’banehalvdel’, så kan din partner nemmere acceptere og reagere på dine ønsker. Samtidig må du, når det bliver din tur til at lytte til ham, lytte uden at gå i forsvar, og lytte efter hans behov.

DET ER EN MYTE, AT PARFORHOLDET ER NEMT.
Når vi leder efter en partner, kan vi have en forestilling om, at hvis det er ’rigtigt’, så vil det være nemt og ukompliceret. Vi kan have en forestilling om, at hvis der er brug for at arbejde for det, så er der noget galt med parforholdet, og hvis vi er rigtige for hinanden, så vil vi vide, hvad hinandens behov er. Det er dog en myte, at det ’rigtige’ parforhold er problemfrit. Og det er en myte, at alle konflikter skal løses i et parforhold. Det er vigtigt, at man forstår hinanden, og at man arbejder på at forstå hinanden, men det betyder ikke, at ens syn på verden skal stemme 100 % overens.

Derfor behøver det første skænderi ikke at være en dealbreaker. Skænderier betyder ikke, at man ikke er rigtige for hinanden. Hvis man i parforholdet ikke skændes, kan det faktisk blive et problem, fordi det kan betyde, at man ikke kommunikerer. Konflikter kan berige parforholdet, fordi vi lærer, hvordan vi er bedre partnere. Skænderier og konflikter gør, at vi konstant arbejder på parforholdet, og at vi kan arbejde med de forandringer, der sker i løbet af livet, og når parforholdet udvikler sig.

Igen er målet ikke, at man altid skal blive enige med hinanden eller ’løse’ konflikten.

Målet er nærmere at arbejde hen imod, at begge kan forstå og lære at tolerere – og måske endda sætte pris på – de forskelligheder, uenigheder og uløselige problemer, som findes i ethvert parforhold.

Når du vælger en partner, der er emotionel intelligent, så vil I have nemmere ved at arbejde derhen.

———————————————–

Linda Stub
Psykolog med speciale i parforhold og indehaver af Virtus.

Min passion er at formidle psykologisk viden og hjælp på en letforståelig og lettilgængelig måde.
Ud over parforhold har jeg viden om og erfaring med angst, studieliv, stress, depression og eksistens.

Se virtus.nu og følg med på Facebook.

Like & Share

Du kan kommentere længere nede.

avatar_kvinde

Indlægget er indsendt af

Psykolog, Linda Stub

Andre indlæg i denne kategori

er du forårstræt? Forårstræt, træthed, træthed symptomer, trættere end normalt, jeg er mere træt end jeg plejer

Er du forårstræt?

Jeg stødte på udtrykket ‘forårstræt’ her forleden, og tænkte ’Hvad pokker er det?’Vinterdepression. Den kender man. Det bliver

Læs indlægget »

Skriv et svar