Skygger og lys i dig

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Lige nu…

Jeg har for tiden en del klienter, som kommer til mig, fordi de inderligt brænder for, at arbejde med sig selv. De er alle nysgerrige på, hvorfor deres kærlighedsrelationer går skævt, og de ikke føler de får det de har brug for opfyldt af deres partner. Derfor har jeg valgt at tage dette emne om skygger op.

Mit arbejde med skygger.

Gennem min egen rejse med min egen selvudvikling, har jeg gjort mig mange forskellige erfaringer. Nogle har virkelig sat sig dybt i mig, og jeg har taget erfaringer med mig, som virkelig har udviklet mig som menneske. Disse redskaber er selvfølgelig nogle, som jeg vælger at bruge i mit arbejde med mine klienter.

Emner til selvudvilking.

Der findes utallige og mange emner, man kan gribe og gøre, når man starter sin personlige selvudviklingsrejse op. Jeg kan liste en masse emner, som at værd at dykke ned i op. Det kan være sig emner som; mer-/mindreværd, det ubalancerede parforhold, enneagrammet, mønstre, skygger, offertrekanten, codependency, tilknytningsmønstre, projektioner, instinkter, værdiarbejde/prioriteringer, kærlighedssprog, grænser, kærlighedens termostat, styrker, selvværdsbootcamp osv. Listen er meget længere end blot dette udsnit, men disse er nogle af dem, som jeg personligt arbejder med, med mine klienter.

Alle disse emner omhandler områder, som spiller ind på vores handlemønstre i livet. Der er dog nogle af områderne, som jeg personligt mener, er nogle af de vigtigste at gribe fat på. Her vil jeg gerne fremhæve skyggearbejdet.

Opfinderen af skyggen.

JUNG, var en af de første psykiatere, som var med til at udvikle dybdepsykologien og arbejdet med skyggen i vores personlighed.

Hvad er en skyggeside egentlig?

Det er de sider af os selv, vi skjuler, fornægter, skammer os over, undertrykker, nedvurderer, ikke vil vedkende os eller ganske enkelt ikke kan genkende i os selv.
Din skygge er modsætningen/bagsiden af dit bevidste selvbillede, og rummer alt det, der er skjult for dig selv. Der er ikke kun tale det grimme og utiltalende, men også det smukke, fantastiske og storslåede.

Janteloven får skyggen til at vokse.

Vores jantelov er med til at gøre, at det generelt er rigtig svært for os danskere at vedstå os vores indre lys, da det er en national dyd, ikke at stikke ud eller tro, man er noget. Vi har en lov, der direkte fortæller os, at det er skamfuldt at skille sig ud, at være for meget eller at tro at man er noget. Det er besluttet, at danskerne ikke må fylde for meget eller stråle for meget. Denne lov gør, at vi vokser op med, at skulle tro på, at det er bedst at slukke vores indre lys. Hvilket i min optik, er temmelig paradoksalt, da der er brug for os alle, med alle vores unikke egenskaber hver især. 

Tag ejerskab og gør det farlige.

Hvis vi vil skabe helhed og balance i vores liv (som er skyggearbejdets store løfte), så er det ikke nok at tage ejerskab for djævlen i os selv. Så kræver det, at vi også er villig til at tage ejerskab for det smukke, søde, bløde, kærlige, omsorgsfulde, lækre, vilde, fjollede, sexede, sjove, stærke, skøre, kraftfulde i os selv. Og det storslåede. Det der får os til at rødme. De ord, vi knap nok kan sige. og slet ikke i samme sætning som Jeg er…..

Det indre barn alias din skygge.

Derfor er det vigtigt at se på sit indre lille barn, og vise omsorg for dette lille barn inden i os selv. Vi skal se på hvor det var det blev forkert, at fylde for meget og du blev skammet ud og derfor måtte låse den dør til et af dine rum i dit indre slot.

Hvad gør øvelserne?

De to nedenstående øvelser vil give dig mere indsigt i og tro på, at du må være den du er i denne verden. Du skal turde tage din plads og lade dit lys skinne ud på verden og vide at du rummer det, der skal til. Du er det hele, det du ønsker, er du. Den anden del vil give dig indsigt i din rolle i din familie og hvilke egenskaber der blev fortrukket og hvilke der helst ikke skulle vises i verden. Hvis du er blevet nysgerrig på at prøve øvelsen, så starter den her.

visualiseringsøvelser.

Visualisering 1:
Se dit lys.
Forestil dig, at du kan se et billede af dig selv som lille barn. Du er under 10 år gammel og i fuld kontakt med dit lys…
Tag dig tid. Luk øjnene. Måske ser du din sødme eller uskyld, glæde, stolthed, vildskab, selvtillid, umiddelbarhed, kompromisløshed eller helt uhæmmede begejstring. Se dig selv i en situation, hvor du virkelig udstråler livskraft, glæde og tillid:

Jeg har lov at være her i verden.
Jeg må gerne være glad.
Det er trygt for mig at være den, jeg er.

Måske er det et særligt fotografi, du kender, der dukker op i din bevidsthed. Måske et særligt minde. Det billede du skal huske.
Hvis du har det fotografi, så find det frem og hæng det op et sted, hvor du kan se det hver dag. Hvis du blot hr det som minde, så brug et øjeblik hver morgen – gerne mens du stadig ligger i sengen – på at genkalde dig dette særlige billede.
Det kan være meget rørende at komme i kontakt med barnet i os selv. Jeg anbefaler, at du gør det hver eneste dag. Du kan gøre det via meditation, men der behøver ikke tage mere end 20 sekunder. Du skal bare se, at de følelser og egenskaber, du måske længes efter i dag (fx glæde, spontanitet, mod), har været dine. De er dine.

Visualisering 2:
Forestil dig at du står uden for dit barndomshjem. Luk øjnene, tag din tid. Du er stadig under 10 år gammel. Læg igen mærke til, hvordan du ser ud, og åbn nu forsigigt døren til dit barndomshjem, og kig dig omkring.
Hvem bor her, udover dig? måske en mor og en far, eller kun en af dem. Der er måske søskende, eller også er der ikke. Prøv at se, hvilken rolle du har i familien. Er du den søde eller den sjove? Den kloge? Den fornuftige? Den stille? Mægleren? Rebellen?
Se også hvilke dele af dit naturlige lys du er nødt til at skrue lidt ned for (eller måske slukke helt for) for at få kærlighed i den familie? Hvad er der ikke plads til så meget af, som du rummer? Begejstring, nysgerrighed, følsomhed?

Skriv dine indsigter og tanker ned på et papir.

Følg fortsættelsen.

Læs med i mit næste blogindlæg, der vil jeg komme med flere spændende øvelser, til at få sat lys på dine skygger.

Tak fordi du læste med.

Varme hilsner Mette

Like & Share

Du kan kommentere længere nede.

Indlægget er skrevet af

Du kan følge mig her:

Andre indlæg fra Mette

Kærlig Hilsen

Mette Friis

Følg mig på Instagram @mettefriisterapi

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Kære Verden

    Tak – god og inspirerende læsning… Øvelserne er lidt svære, når man har fortrængt alt det gode i barndom og kun husker sig selv som ensom og miserabel – men prøver.. omend er det spændende læsning fra din side.. 🙂

  2. Helene Andersen

    Spændende læsning! Hvis man nu gerne vil have mere viden om skyggearbejde, er der så nogle websider eller bøger, som du kan anbefale?

Skriv et svar

Picture of Mette Vestergaard

Mette Vestergaard

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg

Nu rammer alderen

Klimakteriet, menopausen eller overgangsalderen– ”kært” barn har mange navne…. Personligt synes jeg bedst om ordet menopausen, da ordet

Læs indlægget »