Dating, tankemylder og forskellen på mænd og kvinder.

Picture of Mette Egelund

Mette Egelund

How to be single

Dating og singlelivet efter man har fået børn, kan være noget af en jungle. Hvis singlelivet er nyt for dig og du lige er kommet ud af et langt forhold, så kan det være at du tager ud på kødmarkedet, med stor tillid og troen på det bedste i folk. Det er jo så vidt godt nok, i rigtig mange henseender. Men jeg måtte lære på den hårde måde, at selve oplevelsen ved at gå ud og møde nye bekendtskaber igennem dating apps, ja bare det at møde et interessant emne ude i den virkelige verden, kan være noget af et minefelt. Hvis man så også er tilnærmelsesvis ligeså fintfølende og sensitiv som jeg, så skal man være ekstra meget obs på sin egen mavefornemmelse.

Læs også indlægget – Hvad er intuition?

Mænd er (også) forskellige steder i livet

Igennem mit singleliv i godt og vel 2 år, har jeg mødt mange forskellige slags mænd. Mænd som kun var ude på sex og som var ærlige omkring det. Mænd som tog tingene som de kom (men som også kun var ude på sex), mænd som gerne ville mere end bare sex, men som havde arbejde, træning, fritidsinteresser you name it, øverst på deres prioritetsliste. Jeg har også mødt mænd som havde reelle hensigter, men som ikke kunne rumme at jeg havde børn. Mænd som gerne ville have hele pakken, men som bare ikke slog benene væk under mig. Og endelig mænd, som ikke følte sig helt klar alligevel til at bygge et kærlighedsforhold op.

Raise your standards girl!

Jeg formåede også at brænde nallerne en del gange, fordi mine standarder var nogle gange sat for lavt ifht. det jeg egentlig drømte om og havde behov for i et kærlighedsforhold. Jeg pleasede i frygt for afvisningen og for ikke at være god nok og på den måde fandt jeg mig i mere end jeg nok burde have gjort. Jeg fandt mig selv i usunde relationer gang på gang, indtil de selvfølgelig ikke holdt længere og jeg igen kunne føle mig fri og lettet for at være sluppet ud af nogle giftige relationer.  Jeg har allerede skrevet et indlæg tidligere om det at have et pleaser-gen, fordi man måske føler, at det er hvad der skal til for at man fortjener kærlighed. Du skal have styr på dine standarder, når du indgår i nye relationer. Kend dit værd!

Læs også indlægget: Selvkærlighed før kærlighed

Tankemylder der bliver til spørgsmål.

Alle de her forskellige typer mænd og forskellige oplevelser, fik mig til at stille en masse spørgsmål undervejs. Specielt med alle de analyser jeg har gjort mig på de kære mænd jeg er stødt på Jeg har selv mine egne teorier, men nu er jeg ikke fagperson, så derfor har jeg spurgt den super seje sexolog Maj Wismann, som har hjulpet mig med at blive en lille smule klogere på det at være på kødmarkedet og nok også lidt om forskellen mellem mænd og kvinder! Inden du får spørgsmålene og hendes svar, så lad mig lige præsentere Jer for hvem Maj Wismann er og hendes baggrund.

Maj Wismann er uddannet klinisk sexolog, parterapeut og som noget helt nyt forskningsbaseret parterapeut fra USA – altså en ny retning i parterapi, der tager udgangspunkt i den efterhånden massive forskning, der ligger omkring, hvad der gør og ikke gør et godt parforhold og sexliv. Derudover er hun mor til tre og godt gift med Mads, hun har boet sammen med siden 2006. Maj har også været single med et barn, inden hun mødte Mads og kan sagtens huske, hvordan singlemarkedet var og er. Dagligt underviser hun individuelle klienter, par og singler i at have et fedt forhold til sig selv, men også et fedt forhold til hinanden. Samt er specialiseret i lav eller manglende sexlyst: https://websexolog.dk/sandheden-om-sexlyst/

Jeg havde 9 spørgsmål til Maj. Det kom der nogle interessante svar ud af, synes jeg!

 1. Hvilke forventninger skal man have til Tinder?

Man skal forvente, at det er nøjagtig ligesom et stort varehus, hvor der er ligeså mange forskellige typer mennesker på hylderne, som der er varer i Bilka. Det betyder, at hvis man ikke er 100% skarp omkring, hvad det er, man gerne vil have og ønsker sig. Jo mere ”rod” og mixede signaler, der er i ens profil, jo flere forkerte match, vil man få. Jeg underviser altid mine singler i at lave strategisk dating. Som single er der rigeligt at tage sig af i forvejen, hvorfor overkomplicere dating-processen.

2.Er det mest mænd der kun søger sex, eller er det ligeså mange kvinder der kun har det behov?

Jeg kender desværre ikke de eksakte tal, så derfor er det, jeg siger nu ikke nødvendigvis korrekt! Men det vi ved, fra f.eks. andre dating-sites, der specifikt handler om at finde en at have sex med er, at der er MARKANT flere mandlige profiler, der søger sex-partnere, end der er kvinder, der søger sex-partnere. Det lader til, at der er en tendens til, i de undersøgelser og den research, jeg har lavet bl.a. i forbindelse med min kommende bog om ”Hvorfor vi er utro”, at kvinder på en eller anden måde kan have nemmere ved at finde en at have sex med end en mand. Det lader til, at det er kvindernes marked. De kan nemmere vælge til og fra, fordi de simpelthen får flere tilbud end mænd, hvor det er mændene, der bliver valgt fra og kvinderne, der vælger til. Så hvis en kvinde gerne vil have sex, så kan der måske være en større tendens til, at hun går i byen med veninderne og finder et knald, end at hun swiper 2000 gange til højre. Det lader til, at der altså er en tendens til, at en kvinde har nemmere ved at gå i byen og score – helt generelt – end mænd har. At der er en uligevægt på det her område. De mænd jeg har talt med, virker også mindre kræsne, når det ”kun” kommer til sex, end kvinderne. Helt evolutionært, giver det også god mening. Hvis man ser på evolutions psykologien, som jeg talte med en hjerneforsker om sidste år, så er det markant mere omkostningsfyldt for en kvinde, at blive gravid (hvilket vores krop jo tror, det handler om, når vi knalder – altså videreformidling af vores gener), så derfor kan der være en større tendens til kræsenhed, når det kommer til mænd, end for mænds vedkommende, hvor det mere handler om at få befrugtet så mange kvinder som muligt, og derfor er mindre kræsne end kvinderne, når det kommer til valg at sexpartner. MEN! Det er vigtigt at understrege, at det her er hypoteser – selvom det også er en hel gren inden for psykologien. Vi kan jo i bund og grund kun gisne om, hvad pointen har været fra naturens side af. Selv det nu virker ret logisk. Derfor ser vi også mange mænd, der i dag ikke bliver fædre. F.eks. bliver 30% af de svenske mænd ikke fædre. Der er simpelthen ikke nogle kvinder, der har ”valgt dem ud” som en potentiel partner i forhold til forplantning. Det betyder så OGSÅ, at der er ret mange mænd, der får børn med flere kvinder. Samme tendens ses i Danmark. Procenten er dog ikke helt oppe på 30%. Endnu… Så hvis man vil have en partner for livet, og en mage til videregivelse af gener, så skal man som man gøre sig virkelig umage for at stille sig i køen og få en chance. For ellers bliver man simpelthen valgt fra til fordel for en anden mand. Også selvom han har børn i forvejen.

 3.Er det en myte at mænd er bedre til at skille sex og følelser ad?

Måske. Det er svært at sætte tal på sådan noget. Jeg har både mødt mænd og kvinder, der ikke kan have sex uden at der er følelser involveret, og jeg har også mødt det modsatte. Det vi VED fra forskningen af er, at i forhold til at have sex i et parforhold, så betyder relationens kvalitet ofte mere for kvinderne end for mændene, hvis man sætter 100 mænd og kvinder op på en række. Der er altså et flertal af mænd, der nemmere kan have sex med kæresten, hvis der har været et skænderi, end der er hos kvinderne. Men derfor er der stadig både mænd og kvinder, der har det omvendt. Så der er ikke noget ”sådan er det bare”. Der er tale om en overvægt. OG forskellene kvinderne eller mændene imellem er større end forskellene kvinder og mænd imellem

4.Hvorfor ghoster man en person, i stedet for at sige tingene som det er?

Mennesker gør det, de føler er nemmest. Også selvom det er både uhensigtsmæssigt og møghamrende uforskammet. Hvis alle kunne melde klart ud verbalt og kommunikativt, så ville verden generelt være et markant bedre sted. Er min helt klare holdning. Men måske er spørgsmålet mere, hvorfor man bliver ved med at hænge fast i om nogle har ghosted én, i stedet for at gå videre og flytte fokus. Efter en enkelt date kender man jo alligevel på ingen måde hinanden, det er ren og skær ord og sjældent handling, man bygger sin interesse på her. Så bliver man ghosted, så er det bare videre i teksten også selvom det simpelthen er så uforskammet, som noget kan være – men GODT man så ikke skulle danne par med sådan en konfliktsky person, siger jeg bare i kraft af min rolle som parterapeut. Er du VIMS, det ville give konflikter på den lange bane. Så bliver man ghosted så vær glad for, at det allerede er NU og SÅ tidligt i processen i stedet for, at det først bliver når man er godt sat med hinanden!

5. Er det rigtigt at manden mister interessen, hvis man har sex på første date?

Altså min mand har ikke mistet interessen endnu 😉 Så nej. Men igen så er der jo ikke et simpelt svar på det spørgsmål. For det kommer jo helt an på, hvem det er. Hvis man selv ønsker sig en lang relation, så kan man jo overveje, om man selv har lyst til at vente lidt inden man har sex for at se, hvem hulan det er man skal til at knalde med. Det kommer jo helt an på ens egen agenda. Hvis man gerne vil have og søger efter et parforhold, så kan der være en strategisk ide i at lade være med at knalde på første date (selvom man har vildt lyst til det), men udelukkende af strategiske årsager. Vent lidt og se, hvad der sker. Hvis vedkommende er interesseret i at lære dig mere og kende, så er du jo ikke i tvivl. Bliver du ”bare” brugt som onani-hylster for en aften, eller er det en gensidig aftale om at det ”bare” er sex, så er det jo en anden sag. Hvis man benhårdt går efter et parforhold, så anbefaler jeg mine singler i rådgivning i at vente. Af den simple årsag, at det giver mening at tage det stille og roligt mens man lærer hinanden at kende som mennesker i stedet for at have så meget fokus på sex. Det lyder gammeldags, det er det også. Men det virker.

6.Skal man altid lade manden tage initiativ til at skrive først?

Det har jeg ingen ide om, men man skal i hvert tilfælde gøre sig meget klart, at hvis man er 100% initiativ-tager fra begyndelsen, så kan man hurtigt komme ind i nogle fastlåste roller. Ønsker man sig en partner, der tager initiativer, så giver det jo ikke mening, altid at være hende, der er på forkant! Så må man jo vente og se, hvad der sker – og sker der ikke en skid – jamen, så ved man jo, hvilket parforhold man er på vej ind i. Eller på vej ud af, inden man er startet 😉

7.Hvornår er man egentlig klar til at date efter et længere forhold?

Når man har lyst til at lære et andet menneske at kende igen. Der er ikke en tjek-liste som sådan, og det er selvfølgelig meget individuelt. Men hvis ikke man har overskud til at have et andet menneske i sit liv og give det menneske opmærksomhed, nærvær og sin kærlighed, så lad være. Der er jo et andet menneske i den anden ende. Og at opføre sig ordentligt i dating-situationer gælder jo begge veje. Så hvis man ved, at man ikke er klar, så er det jo dumt at lege med andre menneskers følelser – eller så skal man bare melde det klart ud. Klar kommunikation er ALT i relationer, uanset, hvad relationerne så end er eller muligvis bliver til.

8.Er mænd bedre til at leve i nuet end kvinder er?

Nej, det er ikke mit indtryk. Mit indtryk er, at mænd er bedre til at skjule, at de IKKE lever i nuet, så vi går rundt og tror, at de bare er helt upåvirket. Men virkeligheden er jo, at mænd har nøjagtig samme følelser som kvinder. Vi er jo bare mennesker. VI har bare ikke en kultur i Danmark, hvor det er tillade på samme måde for mænd, som for kvinder, at tale om følelser, bekymringer, spekulationer mm. Vi har en forventning om, at en ”rigtig mand” er en stærk mand, der aldrig oplever følelsesmæssige udsving, frygt, angst, bekymringer, problemer mm – Men virkeligheden er, som sagt, at mænd er nøjagtig ligeså meget mennesker, som kvinder er. Der er INGEN forskel. Kvinder er bare mere trænet i at sige det hele højt. Det er mere ”legalt” kulturelt set. Derfor er det f.eks. også markant mere tabubelagt, når mænd mister sexlysten eller har det virkelig skidt – og det ved de godt – derfor går de med det alene, hvilket jo er katastrofalt. Så at putte hinanden i kasser på den måde som mennesker, er virkelig uhensigtsmæssigt. Er mænd følelsesmæssigt involveret og har et ønske om at forsætte en dating-proces og bliver ghosted, så gør det jo nøjagtig ligeså ondt som på kvinderne. Vi er bare mennesker. Alle sammen.

9.Hvornår er det rette tidspunkt for ens børn at møde ens nye fyr?

Jeg vil hellere omformulere spørgsmålet til, hvornår er det det rette tidspunkt, for mig som mor, at introducere et nyt menneske i mine børns liv. Hvornår er jeg sikker på, at det her er noget, der holder eller som jeg forventer er en langsigtet investering – så jeg kan se mig selv i øjnene, når jeg præsenterer dem for hinanden. Dating kan være en vanskelig størrelse, og det ved alle, der har været på det marked! Det kan derfor give god mening, at man venter til man er lidt mere sikker. Der er vist sjældent nogen, der har ærget sig over ikke at have præsenteret en potentiel partner for sine børn – men dælme mange, der har ærget sig over at have lavet introduktionen for tidligt… Så som med sexen på første date – så er jeg en gammeldags hejre – forstået i den forstand, at det handler om at være lidt strategisk omkring sine valg. Hvad er det jeg ønsker – drama eller smerte – for at sætte det lidt firkantet op! Der er SÅ mange måder at få drama ind i sit liv på. Og så mange måder lige at trække vejret ned i maven og tage den med ro på, og på den måde i et stille og roligt tempo undgå så meget drama og få mere ro på og træffe nogle for en selv mere hensigtsmæssige valg. 

He’s not that into you…or is he?

Jeg har ofte været enoooormt analyserende på om hvorvidt en fyr var interesseret i en eller ej og om fyren måske kun var interesseret i sex og ikke andet? Hold nu fast, hvor har jeg brugt meget tid og energi på det. Det er så meget pudsigt, at når man så møder den, der gør dig tryg og som giver dig ro og harmoni, så kan man pludselig se, at når du tidligere har været i tvivl, så har der højst sandsynlig også været noget galt.

Det er så utrolig vigtigt at man kan mærke hinanden hver dag og at ingen er tvivl om, at det man giver til hinanden, rent faktisk er værdsat. Du vil ikke kunne ”regne den ud” alene på hans beskeder, men på hans handlinger. Kig altid på adfærden. Det gælder både for mænd og kvinder. Jeg tror ikke forskellen er så stor på det punkt. Som Maj siger – Det er den ikke – vil et andet menneske en det godt, så er man ikke i tvivl.

Maj og jeg har givet vores bud på de tegn, der viser dig om en fyr er oprigtig er interesseret dig.

1.       Han handler på sine ord.

Dvs. han mener det når han siger at han gerne vil ses, fordi så finder han en dag i kalenderen og får lavet en aftale med dig. Når de siger – Ja, det ser vi lige. Så er det for vagt.

Bliver du forvirret over udmeldingerne og opførslen over en periode, så kan du være ret sikker på at du ikke er first choice, men en, der lige udfylder en eller anden plads inden et andet og bedre match kommer forbi.

2.       Han vil gerne lære dig at kende.

Han skal vise oprigtig interesse for dig og dit liv og det gør han ved at spørge ind til dig.

3.       Han kan ikke lade være med at skrive til dig.

Det er ikke noget mere tiltrækkende end at møde et menneske der har et liv, som optager dem. Om det kan være karriere, sociale aktiviteter, lektier osv. Men de bør altid have 5 min til at skrive/ringe til dig, om det så er for at sige – Godmorgen, har du sovet godt? Eller  – Har du haft en god dag?  Hvis de er interesseret, så vil de slet ikke kunne lade være.

4.       Du er med i hans fremtidsdrømme

Når han snakker om fremtiden, så fletter han dig ind. Du er med i hans planer. I hvert tilfælde, hvis det begynder at blive seriøs dating – man skal nok ikke forvente det på de første dates 😀

5.       Han deler sit liv og sin hverdag med dig

Han vil også rigtig gerne at DU lærer HAM at kende.  Han er ikke bare interessant, han er også interesseret, som er et af Maj’s stærkeste råd i dating processer. VIL han gerne have dig i sit liv så vil han også stille og roligt dele mere og mere af sit liv og sin hverdag med dig.

6. Hvis man er i tvivl, er man ikke i tvivl.

Igen er det vigtigt at vide, at hvis man er forvirret, tager sig selv i at analysere i et væk, prøve at ”forstå” og ”lure”, hvad en bestemt adfærd betyder, og foregår det over en lang periode, så er det ikke et menneske, som du er interesseret i. Selvfølgelig er vi alle i tvivl og kan overanalysere i en dating proces, men bliver det VED; så er der noget uhensigtsmæssigt i spil. At lære et andet menneske at kende, helt oprigtigt, er ikke en gætteleg – det er et gensidigt parløb, hvor man ønsker hinanden det bedste og ønsker at lære den anden at kende, fordi man satser på den lange bane.

Ready, set, GO!

Mit håb med mit indlæg, er at hvis du sidder derude og slet ikke kan overskue dating-markedet men rent faktisk føler dig klar til at komme ud og møde nogle nye bekendtskaber og hvem ved, måske din næste store kærlighed? Så kan indlægget forhåbentlig ruste dig til at komme på det famøse kødmarked og ikke mindst give dig modet til at springe ud i det. Fordi for mit eget vedkommende har singlelivet altså også budt på mange, sjove, skønne og lærerige oplevelser som jeg ikke ville have været foruden 🙂

Det ville desuden være enormt spændende at få nogle input fra Jer mænd derude ifht., ovenstående emner, så kommenter endelig! Kvinder som mænd!

TAK til Sexolog Maj Wismann for at ville bidrage til mit indlæg!

Vil du have mere Maj, så kan du downloade et af hendes 7 gratis online kurser om parforhold, kærlighed og sexliv lige her: https://websexolog.dk/gratis/

Du kan synes godt om indlægget her i bunden og det håber jeg du gjorde!:-)

Tak fordi du læste med og ha’ en fantastisk dag!

Kærlige hilsener Mette Egelund

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.

Dette indlæg har 7 kommentarer

 1. Dennis

  Men som et lille indput til dine 6 ting til sidst. Som kvinde skal man huske på at os mænd er simple. Dvs hvis i er interesseret så vis det, gerne et vink med en vognstang. Mange af os forstår ikke alle de små hentydninger i kommer med. Vær åben og ærlig. Så har man også bedst succes for at “fange” den man gerne vil have.

  1. Mette Egelund

   Som jeg svarede dig i privaten, så kan det være vi prøver at spille kostbar fordi vi har hørt, at det virker🤷‍♀️personligt hader jeg de julelege og direkte kommunikation er jeg stor fan af😜👌

 2. Steen

  Hejsa Mette,

  Fantastisk skriv/artikel du har fået skrevet.

  Som homoseksuel vil jeg sige, at det er de samme problematikker der kan opstå. Der kan også være blandede signaler og man roder rundt i hvad det andet menneske vil og ikke vil. Har tit oplevet, at når man skriver og snakker sammen i telefonen, så vil de det hele, men når det så kommer til stykket vil de ikke en skid alligevel. Men det er jo nok på grund af, at jeg har tiltrukket den forkerte type mænd. Det er i hvert fald gået op for mig. I den sidste tid hvor jeg har arbejdet med mig selv er gået op for mig, at man skal ikke være for ivrig og at man skal ikke være bange for, at afvise en date. Det er helt ok, at man siger nej til nr 2 date hvis det ikke er noget. Kun dig eller en selv ved hvad man står for og vil. Som du skriver skal man også være optaget af andet end lige den date/anet menneske. Hvis en sms tikker ind eller han ringer behøver man ikke altid regere på det med det samme. Faktisk er det tiltrækkende, at man også er optaget af andet. Nogen gange kan det være svært, men det kan til tider være tiltrækkende synes jeg. Har førhen tænkt hvorfor pokker svarer han ikke…åhhhhh der er noget galt. Men nu tænker jeg. Han er optaget af noget andet og det er da naturligt. Men igen en kort samtale eller lille sms viser interesse. Men

  Der er jo fordele og ulemper ved, at være single og ved at være kærester. Begge dele kan give og kan tage fra en. Så det er om at mærke hvad der er bedst for en.
  Et ordsprog siger. Elsk dig selv før du kan elske andre. Dette ordsprog giver bare så god mening, men sådan har jeg ikke altid tænkt det. For troede det var et andet menneske der skulle fylde mig med kærlighed, men nej det er det ikke. Der skal selvkærlighed og balance først før du har plads til at give og modtage kærlig. For der blomstre og stråler du mest.

  1. Mette Egelund

   Tusind tak Steen!😙

   Og ja, man bliver nød til at erkende at det man vil have, ikke altid er det man har behov for ifht krav til en partner. Og samtidig skal man kunne sige fra, når noget føles forkert. Så du har fat i det helt rigtige. Kend dine behov og dine grænser først. Jeg vil dog sige at mine blev tydeliggjort af de mænd jeg har set/datet. Så de var min læringsproces og nu håber jeg at kunne give det videre til andre der skøjter og bøvler rundt som jeg har😅❤️

  1. Mette Egelund

   Tusind tak😃

 3. Karmus

  Det er helt korrekt at kvinder i flertal har overhånden på datingmarkedet. Jo dårligere uddannelse manden har, jo mere bliver han valgt fra. Økonomisk overskud og børnetække er de valutaer, der tæller højst i datinghierarkiet, og som giver manden de bedste chancer. Derudover skal man være ekstremt emotionelt bevidst og have en personlighed der sigr spar to. Så det er op ad bakke for flertallet, der ikke har haft en god og sund opvækst.

  Men det betyder ikke at der ikke også findes kvinder på bunden af pyramiden. Bare se dem seneste dokumentar Dyrenes rige 2:5 på DR TV, hvor pingvinhunner hugger hinandens unger i frustration over at være uden mage. Det er sgu ret tankevækkende. Så det er ikke kun ‘tabermændene’ der er desperate. De handler måske bare mere per instinkt i lighed med kejserpingvinen.

Skriv et svar

Picture of Mette Egelund

Mette Egelund

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg