Lider dit barn af tilbagevendende mareridt? Det her kan du gøre.

Picture of Rikke Ganer-Tolsøe

Rikke Ganer-Tolsøe

Det er frygteligt. Det gør helt ondt i hjertet, når ens lille guldklump græder, måske skriger halvt i søvne – når de vågner grædende og helt svedige, fordi noget ondt og ubehageligt har besøgt deres drømme, og omvendt dem til mareridt.

Min søn Oliver, led en del af mareridt da han var yngre. Han havde mareridt om edderkopper, bier – insekter generelt. At de indtog hans værelse. Det lykkedes os at komme de mareridt til livs, ved en simpel metode.
Jeg tegnede. Jeg startede med at tegne en ’ingen adgang cirkel’. Oliver var med i processen. Han fortalte hvad der skulle ind i cirklen. Vi tegnede en edderkop, et stankelben, en myg, en bi og et par andre insekter.
Oven over ’ingen adgang cirklen’ skrev vi; INGEN ADGANG.
Jeg skrev under som hans mor på, at de ikke måtte komme ind på værelset længere.
Vi hang tegningen op på døren til hans værelse.
Den kan også sagtens hænge et vilkårligst sted inde på værelset.

Det er vigtigt at barnet selv er med i processen. Ikke så meget selve tegneprocessen – men valget om at komme lige præcis dét ind i cirklen, som han eller hun er bange for. Det er vigtigt at den plakat, den tegning – bliver præcis som barnet tror på den bedst. Og du skal hjælpe dit barn med at tro på, at den virker.
(Det er faktisk ikke meget anderledes end når vi hjælper dem med at tro på julemanden og nisser, ved at hænge en julesok frem, osv.)

”De kan ikke komme ind mere nu skat. Det står lige her, så hvis de kommer forbi – så kan de se, at de ikke må komme ind.”

Tal med dem om det. Bliv ved at tro på det. Hvis der alligevel sneg sig et lille insekt ind, eller hvad ved jeg – så find på noget. Måske at insektet har brug for briller og ikke kunne se plakaten, ’Ingen adgang siltet’. Så er det måske faktisk også lidt synd for det lille insekt.

Børn har verdens bedste og mest fantastiske fantasi.
Og vi kan hjælpe dem, ved at bruge kreative alternative måder.

Jeg har startet ’Visuelle børn’ projektet, som er mere end bare cute pynte posters. Det har vi dog også. Men tanken er faktisk, at vi via kreative metoder, vil hjælpe børn af med mareridt, angst eller noget helt 3. Det kommer jeg til at fortælle meget mere om hen ad vejen.

Måske at du ikke selv er den mest kreative, og kan sætte dig ned og tegne præcis det dit barn har mareridt om. Måske at du ikke vil have en ’tegning’ hængende – men hellere noget mere stilfuldt, som samtidig med at den hjælper dit barn, også pynter i indretningen. Måske du gerne vil have den vejledning med, som gør, at denne tegning, denne plakat – bliver mere end bare det – nemlig et værktøj. Her kommer Visuelle børn ind i billedet.

‘Ingen adgang’ plakaterne bliver skræddersyet til lige præcis dit barn. I farver, motiver m.m. Sidste billede viser en klovn, i minecraft stil. Drengen som skal have denne, har tilbagevendende mareridt om klovne. Han elsker farven grøn og så er han vild med minecraft. Så vi forbinder altså de ting som han kan lide, men hans frygt – således at det bliver mindre farligt og forbindes med noget godt. Alle ‘ingen adgang’ plakater sendes afsted sammen med en vejledning.

Samtalen med dit barn:

’Skat’ jeg har fundet et firma der hedder Visuelle Børn. Visuelle børn hjælper børn med at komme af med mareridt. De har hjulpet så mange børn. Ville det ikke være godt, hvis de også kunne få dine mareridt væk? Nu skal du høre. Det vi skal, det er at vi skal skrive ind til visuelle børn. Vi skal skrive hvad du er bange for. Hvad dine mareridt handler om. Så skal vi skrive hvad du er glad for, og hvilke farver du kan lide.
Når vi så har gjort det – så designer Visuelle børn en helt specielt plakat, kun til dig. Denne plakat skal hænge enten på/ved døren ind til dit værelse, eller inde på dit værelse.
Den holder lige præcis det som du er bange for, ude. Ude af dit værelse, og ude af dine drømme.
Så er du klar til det?

Her starter overbevisningen. Det er din fornemmeste opgave som forælder at ligge meget i denne overbevisning. Nærmest på bedste pædagogiske vis at skue spille – for at få det til at virke som noget stort og banebrydende.

Visuelle børn kører introtilbud her i december måned på ’Ingen adgang’ plakaterne.
Størrelse A3 / Normal pris 239 kr., introtilbud: 189 kr. (Man kan også bestille i både mindre og større format.)

Det her er bare en gren af Visuelle børn – Og jeg håber meget, at du har lyst til at følge med.
Skriv endelig hvis du har spørgsmål.

Kærligst Rikke

Følg mig meget gerne på

Skriv et svar

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.
Picture of Rikke Ganer-Tolsøe

Rikke Ganer-Tolsøe

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg