Hvordan undgår man at lade sig smitte med dårligt humør?

Rikke Ganer-Tolsøe

Rikke Ganer-Tolsøe

Jeg kan lige så godt sige med det samme, at jeg ikke har svaret. Det er en af de ting som jeg selv kæmper med. Jeg har før skrevet omkring det med at føle meget. I indlægget føler du hvad Andre føler? – skriver jeg at det både er en god ting og en svær ting. I det her indlæg vil jeg komme ind på hvorfor, at det kan være svært at føle meget – og samtidig dele lidt fra mit eget parforhold og samliv.


Det kan være svært fordi at man mærker så meget hele tiden. Andres dårlige humør kan sætte sig i en som en tung dyne der holder en nede. De mennesker som man er tættest på, er naturligvis dem der kan påvirke en allermest. Hjemme hos mig kan det være en udfordring fordi, at jeg er kærester med Mr. A som udtrykker sig meget – uden egentlig at tænke over det. Mr. A er ikke ligefrem typen der selv sætter en masse ord på, men jeg er slet ikke i tvivl, hvis han er irriteret over noget. Han kan prøve og skjule det alt det han vil, for en gang imellem er det jo faktisk det bedste, men jeg kan Altid mærke det! (Så for mig er det ikke nødvendigvis det bedste.)
… STOP HOLDT tænker du nok. Hvordan kan det være det bedste? Man skal da tale om tingene og kunne sige hvis man er irriteret. Og det er fuldstændig korrekt – selvfølgelig skal man kunne det. Men det er faktisk en super fin ting at evne, at holde noget for sig selv en gang imellem – indtil man lige får tænkt over om det nu også er fair, det man har gang i.
Vi kender det alle sammen, vi er sgu bare ikke altid helt fair. En af udfordringerne som vi så støder på herhjemme er, at det ikke er altid, han får lov til lige at gå med det selv – fordi at det jo stråler ud af ham på lang afstand. Så jeg kan ikke altid se bort fra det eller slippe det. Sådan en som mig mærker det super tydeligt nemlig. Og jeg øver mig virkelig i ikke altid at skulle tale om alting, men det kan være svært, især hvis det har nået at sætte sig i mig. For så kan jeg ganske enkelt ikke være i mig selv, hvis ikke jeg får det ud.

Når Mr. A bliver i dårlig humør er det som regel ganske kortvarigt. Faktisk vil han jo nok ikke engang kalde det ’i dårlig humør’ fordi at det for ham, er en bagatel. Han blev bare lige irriteret, og så er han hurtigt ovre det igen. Men når hans dårlige humør at smitte af på mig, så sidder jeg i saksen. Jeg kommer nemlig ikke bare lige over det på et splitsekund og kan tale om noget andet lige efter (jeg øver mig dog på det). For lige dér, er jeg sur indeni, lige dér bebrejder jeg ham, at han påvirkede mig fra at gå fra godt humør til dårligt humør.

Jeg kan få lyst til at sige til ham, at han fanme må lade være med alt den surhed. ’Hvis du skal være sur så vil jeg hellere have du går igen, for jeg er ikke i stand til at sortere det eller dig fra idag.’ Det lykkes mig nu jævnligt, at bevare mit gode humør og ikke lade det gå mig på, men det kræver enorm meget af mig.

Jeg vil godt lige slå fast, at jeg ikke synes, at det er forkert af Mr. A at blive sur og være i dårlig humør. Det er heller ikke forkert af mig at blive irriteret og påvirket af det. Det er alt sammen naturlige rektioner og følelser, men det kan være virkelig drænende for en som mig, fordi jeg er ikke så godt kan slippe det og fordi jeg mærker alt hele tiden, hvor han nemmere kan slippe det.

Der sidder sikkert nogen lige nu og tænker ’Er det ikke bare mænd og kvinder’, men jeg hader at køre alle over én kam, og jeg vil vove at påstå, at uanset om man er mand eller kvinde kan man have det som både Mr. A og jeg.

Ydermere skal det heller ikke lyde som om at Mr. A bare er i dårligt humør hele tiden, for det er bestemt ikke sådan det er. Jer der følger med, og har et indblik i vores liv og hverdag ved, det ikke forholder sig sådan.
Men der skal uden tvivl mindre til, før han bliver irriteret, end der skal for mit vedkommende, og som sagt udtrykker han sig meget uden selv at være klar over det, hvilket mange mennesker gør. Med det mener jeg, at den mindste smule irritation eller surhed ses og mærkes på 100 km afstand, også selvom, de forsøger at skjule det. Det kan være høje sukkelyde, små som store udbrud, men også kropssproget kan sige meget.
Jeg havde en chef engang, som også udtrykte sig meget – som surstrålede* – og det påvirkede mig også mega meget.

Jeg er nemlig ikke typen der lader mig gå på eller bliver irriteret over småting. Jeg vælger mine kampe med omhu. Jeg er generelt livsglad og håbløs (tids)optimist – og derfor kan det være svært når nogen f.eks. får små ting til at fylde meget.


Så hvordan undgår man balladen. Hvordan undgår man at lade sig smitte med dårligt humør?

Hvis man har det som jeg har det – så undgår man det aldrig helt. Men jeg vil altid mene, at man kommer super langt med at være bevidst om sig selv og andre(-s motiver).
Kommunikation – og så tænker jeg at man ret hurtige skal blive enige om, at være fælles om at stå for den gode stemning i hjemmet (i parforholdet), sådan at optimisten i huset ikke føler at den del hviler udelukkende på ham/hende.


Status hos os lige nu:
Jeg arbejder på, at lade Mr. A tænke tingene igennem, inden jeg bare bestemmer for os begge, at der er noget som vi skal tale om, og omvendt arbejder han på, at være lidt mere opmærksom på hvordan han påvirker mig og de mennesker omkring ham, og så sætte ord på når nødvendigt.


* Groft sagt – En surstråler kan være en mental listetyv, der dræner omgivelserne for energi ved sin blotte tilstedeværelse i rummet – helt uden at sige et ord. En der med sit kropssprog sender de samme negative signaler. Citat: Peter H.Jensen, Coach/ Socialrådgiver/ Nonverbal & Kropssprogs Hotspotter

Kærligst Rikke

Følg mig meget gerne på

Dette indlæg har 3 kommentarer

 1. Laila

  Kære Rikke
  Det kunne være mit parforhold du beskriver der, jeg føler også de bitte små vibrationer, som min mand udsender bevidst og ubevidst. Jeg har tidligere forsøgt som dig med kommunikation, det gør bare det hele være, da han ikke ser et problem i det.
  Nu for ganske nyligt, vi har været et par i 16,5 år, har jeg lavet en aftale med mig selv om og besluttet mig for, at jeg ikke vil påvirkes af en surstråle. Det hele går meget nemmere nu, for som hos Mr A, er den surestråle også her kortvarig. Det er ikke nemt at blive i den beslutning og det kræver øvelse og ikke altid kan jeg være upåvirket, men det er så meget rare på denne her måde. Nogle gange kan jeg faktisk undre mig over, hvor hurtigt den surestråle forsvinder, hvis ikke jeg lader mig påvirke.
  Rigtig god aften og håbe face id kan genkende dig i morgen ☺️🤞🏼
  Kærlig hilsen Laila

  1. Hej Laila,
   Tak for din søde kommentar. Du beskriver det jo så fint- at selvom man siger til sig selv, at man ikke vil lade sig påvirke – så er det bare ikke altid lige nemt. Dejligt hvis du føler at du har fundet noget som virker for dig/Jer. <3
   Og tak - FaceID er min ven igen idag. haha, Kærligst Rikke

 2. David

  Jeg har trænet mig selv i at være neutral og centreret. At fortælle mig selv at jeg ikke har pligt til at bære andres følelser eller at tage dem ind.

  Mit neutrale sted er tættere på min kerne og forsvinder jeg der fra er det lettere at blive overmandet af andres energi og følelser. Det er ikke en 100% kur men med opmærksomheden på mit center og øvelse hver gang jeg falder i hjælper meget.

Skriv et svar

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.
Rikke Ganer-Tolsøe

Rikke Ganer-Tolsøe

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg