Føler du hvad andre føler?

Rikke Ganer-Tolsøe

Rikke Ganer-Tolsøe

Så er du måske enorm indlevende, som jeg. At være indlevende betyder, at du kan sætte dig ind i andres følelser, i situationer som ikke nødvendigvis omhandler dig.

Hvis du som mig, er meget indlevende – så kan du gå ind i et rum og “mærke” folk.
I bund og grund, kan du som indlevende blive meget påvirket af det som foregår omkring dig, mere end gennemsnittet.

Jeg har valgt at skrive lidt om emnet – fordi jeg tænker, at der må være flere som har det som jeg. Og som nogle gange kan blive frustreret over alle de følelser, som ikke engang er ens egne. Men som bliver det..

Jeg starter lige med at give dig ‘denne’:
DET ER EN GAVE!

Det er det! Uanset det faktum, at du nogle gange græder på andres vegne, græder til samtlige film/serier, eller sørgelige historier på de sociale medier – og bander det langt væk. Jeg ved hvor meget det kan fylde, at være indlevende. Og nogle mennesker påvirker bare en mere end andre.

Der har været mennesker på min vej, som jeg kunne mærke, at jeg mærkede ekstra meget.. Det har både været på godt og ondt. Og det er det som kan være så svært. For hvis vedkommende har en dårlig dag, er ked af det – er uoplagt eller hvad ved jeg, så vil det smitte af på dig.

Og det er klart det, at du som indlevende skal arbejde mest med, efter min mening.
For det er det, som kan tage din energi fra dig.. Hvis ikke du formår engang imellem at skubbe det væk, og sige, det har ikke noget med mig at gøre.

For noget andet vi gør som indlevende, det er at vi går ind i andres situationer, følelser – vi engagerer os til tider for meget, til vores eget bedste.

Jeg har altid haft det sådan, at jeg kunne møde ind på min arbejdsplads, og så har jeg kunne se/mærke på mine kollegaer hvem der var okay, og hvem der ikke var. Så har man været min kollega, kan man sikkert nikke genkendende til, at jeg spurgte ind til det. “Er du okay”? Og at jeg var/er en god lytter.

Noget som jeg har haft god erfaring med, det har været at være ærlig og åben omkring det. Det mener jeg generelt set at man får rigtig meget ud af, altid.

Jeg har været i situationer hvor jeg har måtte sige til en chef, en veninde osv.
“Du skal vide om mig, at Jeg er enorm indlevende – det betyder (…..) – og du skal vide, at du er en af dem, som påvirker mig utrolig meget. Dét betyder, at når du så møder ind på jobbet, og har haft en lorte morgen – eller et dårlig møde, og du ikke begrænser dit ytring herom, så påvirker du mig i en sådan grad, at jeg også får en dårlig dag” Eksempelvis. Husk at fortæl når folk påvirker dig positivt også.

Læs også: Nøglen til god kommunikation #1


Tal med dem, som påvirker dig utrolig meget, og lad dem vide hvad det gør ved dig.

En anden ting jeg gør, det er at jeg ser meget lidt nyheder – og læser meget få sørgelige historier på f.eks. Facebook. Og det er ikke fordi, at jeg ikke er interesseret eller har empati. Tværtimod, er jeg fyldt op til randen med empati – til øverste hårstrå. Og det påvirker mig negativt, i min hverdag, hvis jeg skal tage hele verdens dårligdom ind. Så ofte vælger jeg den del fra….

Min dejlige søn, har det helt som jeg.
Og som jeg startede med at skrive, fortæller jeg også ham, at det er en gave  “Du har empati og meget af det skat – og det er smukt!”

Vi, som er indlevende, kan virkelig være guld værd for vores omgivelser..
Men Hey – du indlevende, pas på dig!

Er der nogen som kender det?
Og kunne det være interessant at tage mere op omkring netop dette emne?

Tak fordi at du læste med. 

Kærligst Rikke

Følg mig meget gerne på

Dette indlæg har 6 kommentarer

 1. Jeanne

  Kæreste Rikke
  Jeg kender til det og har haft det hele mit liv det kan godt dræne mig helt , hvis en er ked af det jeg græder når du synger fordi jeg kan mærke dig. Jeg græd da du skrev om dit forliste forhold, men også da din søn havde det, svært i skolen jeg kan føle andre meget) nogen kalder det også hsp (High sensenvit personlighed)
  Sidste år havde jeg i 6 uger kvalme opkaldt alle graviditet symptomer men var ikke gravid, men det var min veninde ) og jeg kan mærke hende meget nogen havde må jeg lukke ned for føle registeret. Jeg føler mere ind andre og er meget sårbar ) men kun mine nærmeste ved det)

  1. Rikke Ganer-Tolsøe

   Kære Jeanne,
   Først og fremmest – tak for din kommentar, og tak fordi du deler og læser med her hos mig ❤️ Og så, wauw!! Jeg forstår dig SÅ godt. Du er jo virkelig en følebamse, som jeg så fint kalder mig selv også. Og ja, det kan være Så hårdt!
   Men hvor er det fint også 😍 Jeg håber, at du hen ad vejen, får det tøjlet således, at du bruger det, når tid er, og kan lukke ned når det ellers ville blive for drænende ❤️

 2. Linda Sivertsen

  Skønneste Rikke!
  Jeg er præcis lige sådan!
  Min eks fortalte mig altid at jeg levede i en bobbel og ikke satte mig nok ind i hvordan verden er. Jeg prøvede at forklare ham at jeg udemærket ved hvordan verden er. Og det er ikke fordi jeg ikke vil være opdateret, men fordi at det vil rive mig i tusind stykker hvis jeg altid skulle tænke på hvordan verden har det, da jeg er så empatisk. Jeg bliver nemlig nemt påvirket og jeg er ikke typen der kan slå det fra.
  Var feks. I biografen i går og se en børnefilm med datteren og jeg græd da der skete noget sørgeligt. Men griner samtidig også højlydt når der sker noget sjovt 😋🙈
  Det er muligvis en gave, men nøj hvor er det en svær egenskab at besidde. Og ville så gerne ønske at kunne slukke den, bare engang imellem.
  Du er så sej! 🙏🏽♥️

  1. Rikke Ganer-Tolsøe

   Kære Linda – TAK for din kommentar og tak fordi at du læser med ❤️ Jeg græder ALTID til tegnefilmene – når jeg er i biffen med min dreng, også dem! Jeg kan ikke styre det … Og ja, det er jo både på godt og ondt, at man mærker.. Måske du ikke behøver at slukke for det. Måske du bare skal blive endnu bedre til at navigere uden om de ting, hvor det har en negativ indvirkning på dig… ❤️ Men velkommen i “bobbel-klubben” – det er et fornuftigt valg, for dig og mig og hvem der ellers har det sådan her 😘🙏🏻 Man skal være tro mod sig selv – og det er en styrke at kende sig selv så godt, at man nemlig ved, hvad man skal navigere uden om ☺️❤️

 3. Tabita

  Hej Rikke
  Her godt 3 år efter dit indlæg er blevet delt, læser jeg det for første gang.
  Jeg er super sentitiv og indlevende og jeg er først nu i en alder af 34 år, ved at acceptere at andre ikke forstår hvordan jeg har det, hvad det gør ved mig og dermed også, at min arbejdsplads ikke forstår at lade mig gøre det jeg er god til, og hvor jeg udnytter disse kompetencer, selvom de fleste af mine kolleger kan se den positive effekt af det.
  Jeg har altid haft det svært pga. denne evne til at føle andre mennesker, dyr og deres situationer. Hold nu op, hvor kan det dræne – specielt en måned som december, som i min familie byder på intet mindre end 2 fødselsdag, juledagene og nytårsaften, som typisk byder på samvær med en familie, som ikke forstår hvor meget deres energi kan være drænende.
  Jeg er stadig ved at lærer at navigere rundt i denne “verden” og tager gerne i mod fif fra ligesindede, så for min skyld må du gerne skrive flere indlæg som dette!
  Glædelig bagjul og godt nytår 😊
  //Tabita

  1. Hej Tabita,
   Tak for din kommentar. Og jeg kan 100% følge dig. Det kan være enorm drænende. Jeg skal tænke over at komme mere ind på emnet. Én af de bedste ting man kan gøre for sig selv, synes jeg, det er at slå forventningerne ned. Forventningerne til vores medmennesker om at de kan se og føle og mærke alt det samme som os, for det kan de fleste ikke. Dvs. at man bliver ‘ramt’, skuffet m.v. alt for tit. At være indlevende er Din gave. Det er min gave. Og det er flere andres gave. Men det er ikke nødvendigvis din mors gave. Din søsters. Din partners, osv. Tænker du forstår min pointe 🙂 <3
   Glædelig bagjul og Godt nytår til dig også 😊

Skriv et svar

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.
Rikke Ganer-Tolsøe

Rikke Ganer-Tolsøe

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg