International kvinde kamp dag

Picture of Rikke Ganer-Tolsøe

Rikke Ganer-Tolsøe

Datoen i dag, d. 8. marts er Kvindernes internationale kampdag. Kilder som Wikipedia kan belyse lidt historie, årstal m.m. Tilmed kan man se at i visse lande, er det en national helligdag – som markeres ved at kvinder har en halv fridag.

I en del lande, fejrer man endda dagen ved at kvinder får gaver – blomster m.m.

Kvinder fik stemmeret i år 1915. Tænk engang, at det kun er lidt over 100 år siden? 
Hvad mon det har betydet for dansk historie? 

Der har ikke bare været meget oppe igennem tiden, omkring ligestilling – der har været rigtig meget oppe. Det er ikke en færdig debat.
Det dukker frem i flere aspekter i medierne.

Vi har været inde og runde en debat lidt tidligere, her på Kvinderudenfilter.dk omkring de mange singler der er i dag. Omkring de mange skilsmisser der er.
Der blev vendt det her med, at vi kvinder jo godt kan klare os selv nu.

Vi har de samme rettigheder (har vi?) som mændene nu.

Men der er stadig flere topchefer som er mænd. Der er stadig steder, hvor kvinder ikke kommer lige så nemt til.
Men har mændene det lige så ’nemt’ som os kvinder, når vi skilles fra hinanden og der eksempelvis er tale om ’børnesager’?

Der findes feminister og der findes mandschauvinister. Er de ikke lige meget i oldtiden? 
Nogle pakker det ind, ved at sige at de er traditionelle – er det okay? 
Det er vel okay, eksempelvis i et parforhold, hvis man finder en ligesindet. Så er det vel sådan man er lykkelig, sådan man har fundet hinanden.

Men dur det i samfundsøjemed?

Hvad med at vi kvinder ikke kan løfte lige så tungt. Ville en kvinde kunne være en lige så god murer som en mand? Ville en mand kunne være en lige så god jordmoder, som en kvinde? 
Er der mon alligevel ting der adskiller os lidt fra hinanden? Og er det ikke også okay, at der er forskel på mænd og kvinder?

Dog, skal vi have lige meget ret og den er ikke længere.

Vi har spurgt et par kvinder, nogle af vores faste bloggere:

 

Hvad tænker I om ligestilling?

>> Der skal altid være ligestilling for alle, på alle måder. Dette gælder løn, værnepligt, arbejdsbyrde og arbejdsopgaver. Men derfor må mænd gerne være gentleman, trække stolen ud, holde døren og fjerne edderkopperne, mens vi anretter deres livret i køkkenet og bager kagen. <<
Marlene Mortensen

>> Ligestilling er for mig lig med muligheder. Muligheden for uddannelse. Muligheden for bedring af mine egne kompetencer og muligheden for ikke at føle mig mindre værd end mænd. Jeg er taknemmelig for den vej vores forgængere har banet for os kvinder i nutidens samfund, og disse modige individer, er netop grunden til at jeg i mit daglige, ikke tænker videre over ligestilling. 
Dog er der stadig lang vej igen. Et godt eksempel herpå, er kvinders optræden på de sociale medier. Snak om et emne, som blusser meget op i tiden! Kvinder der giver udtryk for deres holdninger, tager billeder med lidt eller intet tøj på eller kvinder som deler deres mening om ligestilling, bliver ofte mødt af modstand – og ikke blot fra det mandlige køn, men nærmere det kvindelige. Vi som kvinder er nødt til at stå sammen og vise en forenet front! Hvis det er i orden at en kvinde kalder en anden kvinde for en luder eller lignende nedsættende ord, hvorfor er det så ikke også i orden for mænd? <<
Tatjana

Vi spurgte også hvad de tænker om at vi fejrer kvinderne, hvert år d. 8. marts – på international kvinde kampdag?

>> Jeg synes fejringen er ganske vigtig, da det netop minder kvinden om at være taknemmelig for de muligheder vi nu har. Dog har jeg svært ved at fejringen skal mindskes til en dag om året og ikke hver dag. 
Vi kvinder er nødt til at fejre os selv hver dag og være glade for de mange muligheder vi nu har. Som kvinde, mener jeg, at det er vigtigt at have en aktiv holdning til de emner, der rykker på sig i samfundet. Være en del af samfundet og blande sig, være nysgerrig og turde stå ved egne meninger og holdninger. 
I praksis er der stadig en lang kamp forude for det kvindelige køn, men det er netop dét denne dag er med til at belyse. <<

Tatjana

Vi er jo alle sammen så forskellige, hvert et individ, har hver sin holdning og tankegang.
I må meget gerne kommentere på de samme to spørgsmål, i kommentarfeltet nederst på siden her. Lad os endelig få nogle flere på banen.

——–

Afslutningsvis har jeg valgt at knytte et par ord på, i form at et lille digt.

Som kvinde kan jeg sidde,
som kvinde kan jeg lede.
Som kvinde kan jeg sejre,
som kvinde kan jeg fejre.
Som kvinde kan jeg stå,
som kvinde kan jeg gå.
Som kvinde kan jeg være,
som kvinde kan jeg bære.
Som kvinde er jeg til,
Som kvinde fordi jeg vil.

-Rikke, Kvinderudenfilter.dk

Kærligst Rikke

Like & Share

Du kan kommentere længere nede.

Indlægget er skrevet af

Rikke Ganer Tolsøe

Du kan følge mig her:

Andre indlæg i denne kategori

Kærligst Rikke

Følg mig meget gerne på

Del gerne denne artikel
Du kan kommentere længere nede.
Picture of Rikke Ganer-Tolsøe

Rikke Ganer-Tolsøe

Du kan følge mig her:

Læs flere indlæg